Glutenfrie honningkager – som dem man køber hos bageren

Jeg fik den idé, at det kunne være fantastisk, at lave glutenfrie honningkager. I ved de der honninghjerter med chokoladeovertræk og et lille glansbillede af julemanden. Rigtige honningkager!

Så jeg gik igang med at læse op om det og faldt over en artikel i samvirke, hvor en bager forklarede principperne bag honningkagebagning. Det tog næsten modet fra mig, da processen bygger på den strukturelle ændring, der sker med gluten når det påvirkes af honning igennem en månedlang lagring.
Damn, så honningens indvirkning på gluten er det primære for, at få den luftige bløde og samtidigt lidt seje kage, som honninghjerter er.

En masse forsøg blev lavet

Da jeg elsker en udfordring, besluttede jeg mig for at prøve alligevel. Jeg valgte at teste med forskellige melblandinger, da de er udviklet til at efterligne hvedemel og gluten så meget som muligt. Så tre forskellige af dem blev testet med og uden tilsættelse af husk under og efter lagring med honning.

Det med at bruge melblandinger har jeg bittterligt fortrudt. De to der virkede er udgået og så startede jeg forfra!
Derfor har jeg nu udviklet min egen melblanding, som jeg ved ikke udgår og som virker hver gang. Den er supersimpel og nem at lave og så har du altid den gode melblanding på lager.
Du kan finde den lige her.

Glutenfrie honningkager

De er blevet præcis, som jeg drømte om. Hvert år når jeg laver dem, gerne i nye former, vender minderne tilbage til barndommens julemarkeder. Det var årets højdepunkt at få et honningkagehjerte med et glansbillede af julemanden på.

Glutenfrie honningkager

Dn ultimative julekage! Honningkagehjertet med chokoladeovertræk og et glansbillede af julemanden – helt glutenfrie.

Ret kage
Køkken Dansk
Keyword Honningkage, Honningkagehjerte, Jul

Ingredienser

Fordejen

slutdejen

  • 2 ½ g kanel stødt
  • 2 ½ g nelliker stødt
  • 2 ½ g ingefær stødt
  • 5 g potaske
  • 5 g hjortetakssalt
  • 1 stk æggeblomme

pynt

  • 200 g overtrækschokolade

Sådan gør du

Fordejen

  1. Kom honning i en gryde og varm det forsigtigt op til det er helt flydende. 
    Det må ikke koge.

  2. Pisk vand og psylliumfrøskaller i den lune honning.

  3. Pisk melblandingen i til det er en klistret dej og lad det køle af. 

  4. Stil dejen i køleskabet i en lukket beholder i 4-6 uger.

Slutdejen

  1. Bland alle krydderierne sammen og bland dem med æggeblommen.

  2. Tag din fordej ud af køleskabet og vend den ud på bordet. Nu skal du arbejde krydderblandingen godt ind i dejen. Det skal være helt blandet. 

  3. Rul din færdigblandede dej ud på et meldrysset bord og stik kagerne ud i den form og størrelse du foretrækker. 

  4. Læg dine kager på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 180 °C i 6-8 minutter.
    Lad dem køle af på bagepladen.

Pynt

  1. Smelt chokoladen og overtræk de afkølede kager. 

Opskriftsnoter

Hvis din fordej har sat sig fast i den beholder det har stået i på køl, kan du dyppe den i kogende eller meget varmt vand, så løsner den sig nemmere. 

Det kan også være en god idé at lade fordejen står ude ved stuetemperatur natten over, da den så er nemmere at arbejde med. 

Hvis du gerne vil pynte med noget andet en mørk chokolade. Kan du bruge hvid chokolade og farve det med blåbærstøv eller hindbærstøv. 

Glutenfrie honningkager uden chokoladovertræk kan holde sig ca. en måned på køl.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

18 Comments

  1. Rie Møller
    2015-11-18 / 12:49 pm

    Kan man ikke blande krydderier i med det samme, når man laver dejen, så den er totalt indarbejdet i dejen?
    Venligst Rie Møller

    • Tekla
      Forfatter
      2015-11-18 / 3:01 pm

      Hej Rie
      Alle de opskrifter jeg har fundet kommer man det først i efter lagring. Jeg vil tro, at det vil nedbrydes eller påvirke honningen negativt. Jeg har ikke overvejet om man kan, da der alligevel skal indarbejdes en æggeblomme efter lagring, og så kan man bruge krydderierne til, at se om det er ordentligt blandet.
      mvh Tekla

  2. Lea Hald
    2015-11-19 / 5:09 pm

    Det ser rigtig lækkert ud. Hvor mange kager får du ud af en portion?
    😄Lea

    • Tekla
      Forfatter
      2015-11-20 / 12:39 pm

      Hej Lea
      ca 20 stk. men det kommer an på den udstiksform du bruger og hvor tyndt du ruller dejen ud.
      mvh Tekla

      • Lea Hald
        2015-11-23 / 11:58 pm

        Tak.
        Skal man røre i dejen i de 30 dage?
        Synes det ser lidt stift ud allerede…😳

        • Tekla
          Forfatter
          2015-11-24 / 1:19 pm

          Hej Lea
          Nej, dejen skal bare stå. Den kan godt blive hård, men hvis du tager den ud og lader den stå en time på køkkenbordet, bliver den hurtigt blød fra varmen af dine hænder, når du arbejder med den.
          Evt. kan du dyppe beholderen i varmt vand, så bliver det nemmere at få ud af den.
          mvh Tekla

  3. Louise
    2015-11-23 / 10:48 am

    Hej, 🙂 Hvis er man er kommet lidt sent igang med juleriget. Hvad sker der så hvis det står mindre end 1 måned? Fx 25 dage?
    Stiller du det i køleskab?

    Mvh Louise

    • Tekla
      Forfatter
      2015-11-23 / 12:56 pm

      Hej Louise
      Jeg vil tro at det ikke vil gøre så stor en forskel med et par dage mindre. Så jeg ville helt sikkert prøve det.
      Ja det skal stå på køl, med mindre du har et tempereret viktualierum, som altid er under 10 grader.
      mvh Tekla

  4. Trine
    2015-12-14 / 10:36 pm

    Hvilken mel er bedst, Orange Finax eller Farina?

    • Tekla
      Forfatter
      2015-12-15 / 11:33 am

      De er nogenlunde lige gode. Farina gør dejen en lille smule nemmere, at arbejde med når man ruller den ud. Men dem med Finax har en smule bedre konsistens efter bagning. Så det er et spørgsmål om meget små forskelle.
      mvh Tekla

  5. Carsten kjøller
    2016-12-13 / 8:25 pm

    De er bare gode, bagte dem sidste år, og gør det igen iår.
    Jeg indarbejder krydderierne i dejen med det samme,
    Jeg lader det nu ikke stå en måned, bare et døgn,
    og det påvirker hverken honningen eller andet,
    de smager bare godt.
    Men kan forestille mig at de kemiske bagepulvere kan give en negativ påvirkning af dejen,
    hvis det skal ligge mindst 1 måned.

    • Tekla
      Forfatter
      2016-12-13 / 8:42 pm

      Hej Carsten
      Tak for det fine tip. Jeg læste en masse om honninghjerter, da jeg lavede opskriften. Grunden til at lade dejen stå og arbejde, er at det giver en anden krumme. De gode gamle honninghjerter, som bagerne har her til jul står i op til 6 måneder.
      Men jeg skal da lige prøve, at lave en lille portion og se om jeg kan se, mærke eller smage forskel 😀
      mvh Tekla

  6. Susanne
    2017-12-03 / 3:19 pm

    Min fordej har stået 3 mdr i køleskabet og var stenhård. Efter tilsætning af krydderier og æggeblommer blev det bare til sand fra Sahara. Der skete intet der fik dejen til at hænge sammen. Tilsatte lidt youghurt naturel og fik den til at blive for klistret til at rulle ud. Så det hel er bare hældt ud på bagepladen og glattet ud til en stor plamage. Lige hevet det ud af ovnen. Spændt på at smage

    • Tekla
      Forfatter
      2017-12-03 / 4:49 pm

      Hej Susanne
      Det lyder godt nok mærkeligt. Håber at det smager godt, når det er færdigt. Jeg kan slet ikke lige forestille mig, hvad der kan være sket. De gange jeg har prøvet, hvor det ikke virkede, var det alt for klistret og blødt. Jeg har ikke oplevet, at det blev tørt, som du beskriver det.
      Havde du det i en beholder med tætsluttende låg?
      Mvh Tekla

  7. Trine
    2018-10-31 / 9:02 am

    Hvilken melblanding vil du bruge, nu hvor orange finax ikke fåes mere? Hvor kan man købe glutenfrit Farina?
    Vh Trinr

    • Tekla
      Forfatter
      2018-10-31 / 9:06 am

      Hej Trine
      Hvis du prøver at opdatere din side vil du se at jeg har rettet det til min egen lyse glutenfrie basismel.
      Det er den jeg bruger til at lave dem med nu. Den udgår nemlig aldrig 😘
      Kærligst Tekla

  8. Elin Mogensen
    2019-12-14 / 8:37 pm

    Har bagt disse skønne honningkager sammen med børnene. Med lidt mel på bord og kagerulle går det glat.
    Ang opskriften ville det være en hjælp, hvis krydderierne angives i tsk-mål, da min helt almindelige køkkenvægt ikke er så fintfølende.
    Tak for opskriften

    • Tekla
      Forfatter
      2019-12-14 / 8:43 pm

      Hej Elin
      Det lyder godt at I har haft en god oplevelse med at bage dem.
      Jeg skal opmåle krydderierne i tsk eller spsk næste gang jeg laver dem, så det er nemmere. De alm. køkkenvægte er sjældent så fintfølende at de kan klare så små mængder, men Santa Marias små blå krydderiposer inderholder næsten altid 5 g. så det kan du gå efter.

      mvh Tekla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering