Vegansk og glutenfri pariserbøf – World Vegan Month

Indlægget inderholder reklamelink

D. 1. november er international veganerdag og hele november er international veganer måned. Det markeres igen i år med en blogserie sammen med alle de andre skønne bloggere fra Bloggers By Heart. I den anledning har jeg lavet en opskrift på en vegansk og glutenfri pariserbøf.

Jeg er ikke veganer, men hvorfor laver jeg så veganske opskrifter? Det er længe siden vi indførte kødfrie dage herhjemme og halverede mængden af kød i lasagnen. Jeg går op i at købe lokalt, i sæson og økologisk, så klimaet er i tankerne. Jeg elsker at glæde venner og bekendte med lækker mad, som alle ved bordet kan spise. Og så er jeg så imponeret over al den lækre velsmagende veganske mad, der dukker op. Så hvorfor skulle jeg ikke indimellem lave veganske opskrifter?

Vegansk og glutenfri pariserbøf

Hvad med æggblommen på sådan en pariserbøf? Det er straks sværere. Den rå æggeblomme tilfører en smuk gul farve, cremethed og noget flydende, næsten som en slags dressing. Her har jeg valgt at udelade den, men du kan bruge en vegansk dressing evt med karry, så du får den gule farve. Jeg manglede det ikke, men min kæreste manglede lidt dressing til.

Hvis du er klar på at gå all in, så er der mulighed for at bruge en teknik, der hedder reverse spherification. Med den teknik kan du lave en sfære af dressing, som faktisk ligner en æggeblomme og lægge den på toppen. Du kan se mere om hvordan teknikken fungerer i videoen her og købe det du skal bruge til det på Molekymi.dk (reklamelink).

Du kan bage dette glutenfrie brød og bruge, jeg brugte et andet, som var mere rugbrødsagtigt end påregnet. Det er altså bedst med et lysere brød til pariserbøf. (pist; Daas Ambre er en fantastisk glutenfri og vegansk øl).

vegansk og glutenfri pariserbøf

Plantebaseret pariserbøf med en chunky palntefars og smæk på smagen.

Ret frokost, Hovedret, vegansk, Vegetarisk
Køkken Dansk
Keyword glutenfri, plantebaseret, vegansk, vegetarisk
Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Antal 6 personer

Ingredienser

Hørfrø æg

  • 2 spsk hørfrø
  • 3 spsk vand

Plantefars

  • dl kogte sorte bønner
  • 1 stor portobellosvamp
  • 1 lille rødløg
  • 1 stort fed hvidløg
  • 1 spsk kapers
  • ½ dl finthakket eller revet broccoli brug gerne stokken
  • 1 spsk barbecuesauce
  • 1 tsk røget sød paprika
  • 2 hørfrøæg se ovenfor
  • 4 spsk boghvedemel
  • friskkværnet salt og peber

Samlet pariserbøf

  • 6 skiver glutenfrit brød
  • olie til stegning
  • 1 lille rødløg til pynt
  • 6 skiver syltede rødbeder til pynt
  • 2 spsk revet peberrod til pynt
  • 2 spsk kapers til pynt
  • evt dressing

Sådan gør du

Hørfrøæg

  1. Knus hørfrøene i en kaffekværn og bland dem med vandet.

  2. Lad det stå til det bliver til en gele, der minder om æggehvide i konsistens.

Plantefars

  1. Mos de sorte bønner med en gaffel, der skal være klumper tilbage.

  2. Hak portobellosvampen, løget, hvidløg og kapers mellemfint i en minihakker.

  3. Bland de moste sorte bønner med revet broccoli, de hakkede ting, barv´becuasauce og røget paprika sammen i en skål.

  4. Rør hørfrø æg i og kom boghvedemel i 1 spsk ad gangen. Det skal samle sig til en fars, der kan holde formen som en bøf. Hvis den er for blød, kan du komme mere boghvedemel i.

  5. Smag til med salt og peber og lad farsen hvile i mindst 1 time på køl. Den kan fint stå natten over, så du kan lave den i god tid.

Samlet pariserbøf

  1. Tryk en flad bøf ud på hver skive brød. Vær omhyggelig med at få den lige tyk og helt ud til kanten. Klem den godt fast i brødet, så den ikke falder af.

  2. Steg bøffen på en varm pande med olie med plantefasen nedad til den er næsten færdig.

  3. Vend bøffen og steg den færdig på brødsiden.

  4. Hak løg og rødbeder i fine tern.

  5. Læg peberod, kapers, hakkede løg og rødbeder på pariserbøffen og server den straks, evt med dressing til.

Opskriftsnoter

Plantefarsen her er også velegnet til en god cowboytoast, til grøntsagsboller eller i en burger. Du kan evt erstatte kapers med et steakkrydderi hvis du bruger den til andre retter.

Resten af ugen kan du følge med i den veganske serie. Kig forbi de andre bloggere og bliv inspireret til endnu mere lækkert vegansk mad.
4/11 2019 https://teklaskoekken.dk laver vegansk og glutenfri pariserbøf
5/11 2019 https://mariasilje.dk laver veganske samosaer med græskar og kål
6/11 2019 https://lisesommerlund.dk/ kommer med 3 bud på vegansk morgenmad
7/11 2019 https://linemailis.dk/ laver en lækker vegansk gulerodskage
8/11 2019 https://moniamagdalena.com/ laver fyldt ovnbagt hokkaidogræskar
9/11 2019 https://Selvforsyningilandsbyen.dk/
10/11 2019 https://bloggersbyheart.dk/ Opsamling på ugen, men du kan allerede nu finde en vegansk Q&A i anledning af World Vegan Month.

Share:

2 Comments

  1. 2020-04-16 / 8:06 pm

    Dejligt med et nyt input til den klassiske pariserbøf. Det lyder både nemt og lækkert.
    Er der en bestemt opskrift du bruger til brødet?
    Det er en virkelig fin side du har 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering