Vintersalat med klementiner serveret med glutenfri parmesanpaneret svinemørbrad.

Der stod glutenfri parmesanpaneret svinemørbrad på menuen den anden aften, hvor vi havde gæster. Jeg var lidt i tvivl om, hvad der skulle serveres til, men valget faldt på en vintersalat.

Vintersalat er et udtryk min familie ikke kender. De kender salat og sådan en indeholder altid en grøn salat, ikke noget med kål, tomater og agurk og så kan man improvisere med andre grøntsager, æbler, tørrede bær eller frø og nødder derudfra. Jeg synes bare det bliver så kedeligt, så jeg har i mange år lavet salater, som min familie elsker, men aldrig selv vil lave, det er for mærkeligt.
Fordelen ved vintersalater er. at de mætter så dejligt meget, at man faktisk ikke behøver andet tilbehør til sine kødretter. Ingen kartofler, ris pasta, sovs eller brød er nødvendigt og man har et naturligt glutenfrit, sundt og mættende måltid.

Denne her er sammensat af kål, rodfrugt, nødder og frugt som er tilgængelig her om vinteren. Jeg faldt over en opskrift, hvor hele ristede boghvedekerner blev brugt i salat og tænkte, at det da var en genial idé. Det er en måde at få noget lækkert sprødt i salaten, som ikke er store nødder.
Jeg har brugt hvidkål, men synes du den er for bitter eller kedelig kan du fint erstatte den med spidskål, savoykål, rødkål, grønkål eller et mix af flere af disse.

Noget jeg først for nyligt har turdet kaste mig over, er brugen af rodfrugter rå, det er jo normalt nogle man har fået kogt, moset, pureret eller bagt. Men de er faktisk også virkeligt lækre rå. Specielt bolsjebederne smager fantastisk og er så smukke rå, de fine mønstre i dem flyder sammen når de koges.

2016-01-17 20.00.44

Knasende sprød vintersalat

Vintersalat:

3 spsk hasselnødder
2 spsk boghvedekerner
½ hoved hvidkål
1 stor pastinak
1-2 klementiner
brøndkarseblade til pynt

Rist hasselnødderne på en tør pande og læg dem til side for at køle af. Rist boghvedekernerne på en tør pande til de er gyldne og læg dem til afkøling. Snit hvidkålen i tynde strimler og kom dem op i en skål. Skær pastinakken i papirstynde skiver, enten på et juliennejern eller med en kartoffelskræller. Skræl clementinen/-erne, rens så meget hvidt som muligt af og skær bådene over i halve.
Bland nu det hele godt sammen i skålen.

Dressing:

1 klementin
3 spsk god smagfuld olie
Salt og friskkværnet peber

Halvver klementinen og pres saften ud af den, bland nu saften med olie salt og peber og hæld den over salaten og bland godt sammen. Drys nu brøndkarsebladene hen over salaten og server den.

Tilbehøret til salaten, ikke omvendt, var glutenfri parmesanpaneret svinemørbrad. Jeg brugte som altid Pecorino Romanoen, da jeg foretrækker smagen af den, men ikke alle bryder sig om smagen af fåremælk.

2016-01-17 20.02.55

Glutenfri parmesanpaneret svinemørbrad

Glutenfri parmesanpaneret svinemørbrad:

1 svinemørbrad
Friskkværnet salt
2 æg
2 spsk finthakket frisk oregano
2 spsk dijonsennep med honning
½ dl majsmel
1½ dl glutenfri rasp
2½ dl fintrevet/gratet parmesanost
½ l olie til frittering

Puds svinemørbraden for fedt og hinder og skær den ud i stykker af to centimeters tykkelse. Disse bankes flade så de er ca 1 cm tykke og gnides med salt. Pisk æg sennep og oregano sammen i en flad skål, hæld majsmelet ud i en anden flad skål og i en tredje flad skål blandes rasp og fintrevet parmesan. Vend kødet først i majsmel, dernæst i æggeblandingen og til sidst i parmesanraspen.

Olien kommes i en dyb pande og varmes op til 175 ºC kom en enkelt lille skive pastinak i, og når den begynder at syde måler du temperaturen med et stegetermometer. Steg nu de panerede mørbradstykker i olien 3-4 ad gangen. Giv dem 3 minutter på den ene side og vend dem så og give dem  2-3 minutter på den anden side. Placer de stegte stykker på fedtsugende papir under folie og et viskestykke, mens du steger de resterende på samme måde. Lad dem nu hvile i 5 minutter under folien og viskestykket før de serveres.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *