Denne græskarlasagne blev et meget stort hit, da jeg serverede den til spilaften. Opskriften er fundet i en italiensk kogebog, som udelukkende indeholder opskrifter med græskar. Der var mortadellapølse i den, men jeg valgte at lave den uden og så tilføje de krydderier, som normalt bruges i mortadellapølsen.
Jeg elsker min græskarbog, specielt fordi den starter med et afsnit om gamle opskrifter, helt tilbage fra starten af 1500 tallet. Græskar kom først til europa efter vi “opdagede” Amerika, men de blev meget hurtigt populære.
Det er ikke den nemmeste og hurtigste opskrift, men du kan springe et trin over, for at gøre det nemmere. I de fleste opskrifter jeg har fundet med græskar, skal skrællen sidde på under en del af tilberedningen og derefter fjernes. Det gør processen mere besværlig og tidskrævende.
Jeg har overvejer hvorfor det er sådan, og er nået frem til, at det handler om smag. Men er du ikke så pernitten med, at få al smagen med, kan du skrælle græskarret, før du koger det.
Glutenfri og vegetarisk græskarlasagne
Bechamelsauce:
75 g smør
3 spsk maizena majsstivelse
750 ml mælk
¼ tsk muskatnød
Salt
Hvidpeber
Smelt smørret i en gryde og tilsæt maizena, pisk til det er en jævn masse og der ikke er klumper i. Tilsæt mælk under piskning og varm det op under omrøring til det er blevet tykt. Tilsæt muskatnød og smag til med salt og peber.
Græskarsauce:
1200 g græskar
4 laurbærblade
20 g smør
1 spsk olivenolie
1 rødløg
2 dl hvid dessertvin
½ tsk allehånde
25 g uristede pistaciekerner
45 g grønne stenfrie kalamataoliven
Bechamelsaucen
Salt
Hvid peber
Vask græskarrene, skær dem over og fjern kernerne og stilk. Skær dem ud i tern og kog dem i saltet vand i 15 minutter. Dræn græskarstykkerne og lad dem køle af, gem kogevandet. Fjern skrællen fra græskarstykkerne.
Smelt smørret i gryden sammen med olivenolien, hak løget fint og svits det i olien og smørret. Tilsæt dessertvinen og når den koger kommer du græskarstykkerne i. Lad det koge til det purerer, mens du moser det med en gaffel eller kartoffelmoser. Hvis det bliver for tykt så tilsæt lidt af kogevandet du satte tilside tidligere. Hak pistacienøddeekerner og oliven groft og tilsæt det sammen med allehånde. Bland bechamelsaucen i og smag til med salt og hvid peber.
Samling af lasagnen:
300 g pecorino romano
glutenfrie lasagneplader
Græskarsauce
Riv pecorinoen fint. Læg et lag græsakrsauce og drys rundhåndet med det fintrevne pecorino. Læg nu et lag lasagneplader på og gentag. Afslut med et lag græskarsauce og drys med resten af pecorinoen. Bag den ved 200 grader i 35 minutter eller til overfladen er gylden, lasagnepladerne er møre og en fantastisk duft breder sig i køkkenet.