Ugentlig madplan, hvorfor?
Jeg har besluttet, at lave en ugentlig madplan. Der er flere gode grunde til, at lave madplaner; Du får en nemmere hverdag, når du ved hvad, du skal hjem og lave og alt er købt ind. Du sparer penge på dine indkøb, fordi du handler alt på én gang, med undtagelser. Du har nemmere ved at spise sundt, fordi selv bestemmer hvilke retter, der skal indgå i madplanspuljen og så vælger du selvfølgelig de sunde 😉 Sidst men ikke mindst er det en god måde at sikre en varieret og spændende kost.
Ugentlig madplan, hvordan?
Jeg har tyvstjålet denne idé til, hvordan jeg hver uge får en varieret og spændende madplan. Min søster lavede dette system for nogle år siden, jeg har lavet nogle modifkationer, som passer til vores liv.
Grundlæggende går det ud på at, der laves en pulje af opskrifter/retter, som så skrives ned på sedler. Hver uge trækkes 5-6 tilfældige sedler og voilá, næste uges madplan er klar.
De modifikationer jeg har lavet er, at lave kategorier, så der hver uge indgår en ret med fisk og en vegetarret. Dvs jeg har 3 bunker af sedler og trækker så 1 fra fiskebunken, 1 fra vegetarbunken og 3 fra den blandede bunke. Der bliver 1 dag til at spise rester, hvor formålet er, at få brugt eventuelle ingredienser, som er til overs og spist rester fra de andre dage. Der bliver også 1 improvisationsdag, hvor man kan bestille take out, lave yndlingsretten eller tage ud at spise.
Er vi inviteret ud, tager jeg ofte 1 mindre fra den blandede bunke, så jeg ikke bruger min improvisationsdag på, at spise hos venner og familie. Den er lidt hellig for mig 😉
Jeg har besluttet, at de retter, som er udtrukket til madplanen, ligger over en periode, så de ikke kommer tilbage i puljen med det samme. På den måde risikerer man ikke, at få f.eks. lammelasagnen to uger i streg.
Jeg overvejde hvordan det skulle gå i spænd med min plan om at købe det meste af vores grønt gennem Aalborg fødevarefællesskab. For det er jo ikke sådan, at man dér kan få, lige hvad man nu skal bruge. Sammensætningen af ugens poser er bestemt af, hvad deres leverandører nu engang lige har.
Men jeg blev enig med mig selv om, at så må jeg improvisere den grønne del eller salaterne til og så kaster jeg mig ud i, at forsøge mig med det.
Jeg har valgt, at skrive retterne ind i et powerpoint, hvor jeg angiver hvor opskriften kan findes. En del af opskrifterne er eller kommer på bloggen, men der er også en del, som er fra kogebøger. Derudover har jeg en kæmpe mappe med opskrifter, samlet sammen over årene og der er også retter fra den.
At lave madplanspuljen er et stort arbejde, alle kogebøger og hele min kæmpemappe med opskrifter blev gennemgået, men så havde jeg også et godt udgangspunkt. Puljen udbygges efterhånden, som der kommer nye ting til, jeg holder jo ikke op med at læse madblade eller opskrifter på nettet af den grund.
De forskellige kategorier printes på forskellige faver papir, så man kan kende dem fra hinanden og jeg har syet små poser til at opbevare dem i. Jeg har købt nogle klemmer, som kan hænges op på væggen, hvor de hver især skal markeres med hver deres ugedag.
Når ugens sedler er trukket placeres de på ugedagene, som de bedst passer. Hvis nu jeg ved at onsdag bliver presset, for der skal vi begge noget om eftermiddagen og kommer sent hjem, kunne det jo passende være restedag. Hvis jeg ved vi får gæster i weekenden, jamen så er det jo oplagt at vælge noget fra ugens pulje, som kunne egne sig til gæster.
Udfordringer
Der er udfordringer med sådan en løsning, f.eks hvad med lasagne, når man laver det. Ofte er det jo ret store portioner og der er til flere dage. Men en af løsningerne er at fryse det ned i portioner, så kan man tage en af dem op på restedage, hvor den uge ikke har efterladt nævneværdige rester. Nogle retter efterlader jo ikke mange rester og så kunne man jo stå der, på en restedag og ikke have rester, også fordi jeg ofte spiser de små rester til frokost.