Rosenkål - smuk og velsmagende

Sæsonens grønt – Rosenkål – smuk og velsmagende

Sæsonens grønt er en ny serie hos Bloggers By Heart og en som jeg virkelig er vild med. Jeg køber de fleste af mine grøntsager gennem Aalborg Fødevarefællesskab, fordi det er lokale grøntsager i sæson og selvfølgelig også økologiske. På den måde får jeg sunde og helt friske grøntsager med så lille et aftryk på miljøet som muligt. Der får jeg ofte rosenkål på stokken, som du kan se på billedet. Når de små kål sidder på stokken holder de sig frisk virkelig længe, men det fylder også godt i køleskabet.

Mange af de grøntsager du køber i supermarkedet, udenfor sæson dyrkes enten på den anden side af kloden eller i opvarmede drivhuse på et vækstmedie, der ikke er jord. Det koster på miljøet og på næringsindholdet. Lang transporttid tager noget af friskeheden og dermed næringsindholdet. Vækstmedier kan simpelthen ikke hamle op med naturlig jord i indhold af mineraler og næringsstoffer, som giver både smag og næringsindhold i planten. Og så snakker vi slet ikke om miljøbelastningen ved lang transport og opvarmede drivhuse, så får jeg nemlig lidt koldsved…

Rosenkål - smuk og velsmagende

Rosenkål – smuk og velsmagende

Ja den smager altså godt, hvis du tilbereder den rigtigt! Du må ALDRIG koge rosenkål! Jeg vil gå så langt at kalde det gastronomisk blasfemi at koge den lille runde kål.

Det er altså kun når du koger den at den får den der særegne lugt. Nogle kalder det sure tæer og andre kalder det prut, men vi kan alle blive enige om at den er stram og ubehagelig. Meget uappetitlig! Så drop at købe de der frosne sataner, de er nemlig allerede blancheret og har fået den trælse lugt. Køb de friske og heldigvis er de efterhånden at finde i et hvert velassorteret supermarked.

Hvad skal du så gøre med den? Den er altså virkelig lækker rå! Men det virker som en uoverskuelig opgave at skulle stå og hakke alle de små runde kålhoveder. Derfor er din foodprecessor/minihakker med skivebladet din allerbedste ven, når du arbejder med rå rosenkål. Jeg har en Tefal Fresh Express, som er genial til noget nær alt, der skal rives eller skæres i skiver!

Rosenkål - smuk og velsmagende

I Riga fik jeg en fantastisk lækker ret med rosenkålspesto, smørstegt rosenkål og stegt malle på restaurant St. Petrus og det var altså også et hit! Den lille kål kan altså bruges til meget forskelligt. Nedenfor finder du mine bedste opskrifter med rosenkål.

I dag får du opskriften på en frisk og let Coleslaw med rosenkål, savoykål, sød kartoffel, rødløg og en sennepsdressing i stedet for den klassiske tunge dressing med mayo og cremefraiche.

Frisk og let coleslaw med rosenkål

Coleslaw med rosenkål, savoykål, sød kartoffel og rødløg i en sennepsdressing.2

Ret frokost, Hovedret
Køkken Amerikansk
Keyword coleslaw, rosenkål, salat, savoykål, sennepsdressing, sød kartoffel, tilbehør, vegetarisk
Tilb. tid 20 minutter
Antal 4 Personer

Ingredienser

  • 100 g frisk rosenkål
  • 1 blad savoykål et af de yderste meget mørkegrønne blade
  • 1 rødløg
  • 1 lille sød kartoffel
  • 2 spsk ekstra jomfru olivenolie
  • 1 spsk hvid balsamico eller den fantastiske rosé balsamico fra Qwist vine i Aalborg
  • 2 tsk Maille dijonsennep med honning
  • Friskkværnet salt og peber

Sådan gør du

  1. Skær rosenkålene i tynde skiver på foodprecessoren med skivebladet.

  2. Skær savoykål i tynde strimler.

  3. Del rødløget i to og skør det i tynde skiver.

  4. Riv eller skær sød kartoffel i strimler med spiralizer eller julienneskærer.

  5. Pisk olivenolie, balsamico og sennep sammen til en dressing og smag til med salt og peber.

  6. Bland alle ingredienserne sammen og server straks.

Sæsonens grønt september 2020 med Bloggers By Heart

Jeg har selskab af en flok fantastiske bloggere, som også giver dig deres bedste opskrifter med årstidens grønt lige nu.

Jeg håber at du har fundet lækker inspiration til skønne efterårsretter med årstidens danske grøntsager.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering