Sådan skaber du struktur i glutenfrit brød – helt naturligt

Indlægget indeholder reklame links (markeret med*)

En af de største udfordringer i glutenfri bagning, er at skabe en god struktur i glutenfrit brød. Det bliver nemt tungt, tørt eller  smuldrende.

Dette indlæg er lavet i samarbejde en ildsjæl indenfor allergikost. Hun hedder Karina Villumsen og har bloggen madgudinden. Hun havde sat sig for, at finde ud af, hvad man kunne erstatte fiberhusk med og hvad fiberhusk kan erstatte.

Hun kom frem til følgende liste, som jeg synes bør være standard i ethvert glutenfrit hjem. Jeg har tilføjet fibrex, da den også har samme egenskaber. Nogle af billederne anvendt her i indlægget er også hendes, feks indlæggets topbillede.
Hun har også lavet disse to indlæg; et om naturligt glutenfrie ingredienser brugt til bagning og et om hendes observationer under glutenfri bagning. Begge indlæg giver virkelig god indsigt i glutenfri bagning.

Hvad er struktur i brød?

Hvorfor overhovedet bruge husk eller nogle af de andre alternativer? Hvorfor erstatte gluten med noget?
Fordi gluten giver brød struktur, men hvad er struktur når man taler om brød? Strukturen af brød er skorpen eller krummen som det kaldes. Krummen hjælper brødet med at holde formen, så det ikke falder sammen. Men strukturen er også hvordan det bløde indre af brødet er opbygget. Ved hævning dannes luftbobler, som gør brødet luftigt og let. Hvis brødet ikke har en god struktur falder det indre sammen og der er et stort lufthul for oven under skorpen og så er resten mere kompakt. Jo mere struktur dejen har, jo mere kan det hæve, jo bedre danner det skorpe og holder formen omkring de små luftbobler indeni.

2014-04-18 11.52.12
Glutenfrie havreboller med lækker krumme og struktur.

Kan man erstatte gluten?

Gluten er alfa omega for bagning. Brød kan ikke holde formen, få struktur og danne krumme uden gluten. Eller kan det?
Andre ting kan give en lækker krumme, skabe struktur og form i brød, det skal bare tilsættes, da det ikke er naturligt tilstede i de glutenfrie meltyper. Det kan være husk, det er mest brugt og fungerer rigtigt godt, men det har en bismag som nogle ikke kan lide. Jeg selv havde et problem med det i starten. I mange af de opskrifter jeg brugte blev det tilsat til melet, som var det et krydderi. Selvom man lod dejen hvile i 5-15 minutter, så synes jeg, at alt jeg kom husk i, blev utroligt porøst og grynet i konsistensen.

Da jeg tog Naturlig Glutenfri Mads bagekursus, oplevede jeg hvor meget bedre husk fungerer, hvis man gelerer det i væsken før man tilsætter melet. Det binder brødet meget bedre sammen og derfor undgår man den porøse og grynede konsistens. Jeg synes også at bismagen forsvinder,når man lader husk gelere i væsken før tilsætning af mel, men det er jo individuelt, så andre er ikke enige med mig.
Der er heldigvis andre alternativer som chiafrø, johannesbrødkernemel og lign. Der findes endda nogle forskellige produkter kaldet glutenerstatninger, de består ofte af nogle af de andre ting på listen nedenfor evt i blanding. Det gælder også for f.eks Chiafrø, hørfrø og pofibre at de fungerer  langt bedre i brødbagning, når de geleres . Gummiprodukterne kan dog nemmere tilsættes til melet og komme i sammen med det, men står det alene, giver det stadig en bedre effekt i brød ved gelering sammen med væsken.

Kort om gummiprodukterne

Gummiprodukterne dækker over xanthangummi, Guargummi/guarkernemel, Johannesbrødkernemel og de fleste glutensubstitutter. Jeg selv er forsigtig med brugen af gummiprodukterne, men bruger dem i visse sammenhænge sammen med fiberhusk. Der er undersøgelser, der peger på at de kan give samme problemer som gluten i tarmene, da de ligesom gluten danner elastiske netværk.

Gummiprodukterne giver fantastisk elasticitet til dej, der skal rulles ud f.eks. så det er nemmere at arbejde med. I disse tilfælde blander jeg en lille smule af det i melet og bruger Husk som normalt, dog lidt mindre. I kager bør man undlade dem, da de ofte giver en gummiagtig konsistens og det bør ikke bruges i cookies og aldrig i knækbrød.

De forskellige muligheder for erstatning

Her følger en liste med vejledende mængder for de forskellige muligheder, der kan selvfølgelig forekomme udsving alt efter hvad man bager. Hvis du har behov for at erstatte noget, så vær opmærksom på om dejen opfører sig som forventet.

glutenerstatninger tæt på
Forskellig alternativer til at skabe struktur i glutenfrit brød. Billede venligst udlånt af Madgudinden.

Følgende kan erstatte hinanden i de fleste sammenhænge.

1 tsk. FiberHUSK (eller fine loppefrøskaller)
1 tsk. Xanthan gum* (Doves farm)
1 tsk. Guarkernemel* (guargum)
1 tsk. Glutensubstitut (GfG fra Organ)
1 tsk. Johannesbrødkernemel*
2 tsk. Knuste chiafrø
2 tsk. HUSK (den grønne HUSK eller grove loppefrøskaller)
4 tsk. Hele chiafrø
4 tsk. Pofiber/Naturlic fiber (kartoffelfibre)
4 tsk. Knuste hørfrø
8 tsk. Hele hørfrø

Hvis det er lyst brød du bager, så kan hørfrø virke som en dårlig plan, men jeg har fundet nogle lyse hørfrø. De fungerer ligesom alm. hørfrø med gelering, men har en mildere og mere nøddeagtig smag, samt selvfølgelig ikke farver brødet brunt. De kan købes lige her*.

2015-07-05 11.29.16
Gule hørfrø fra Økologisk Supermarked.

Listen her kan også bruges til at undgå noget du ikke kan lide smagen af eller konsistensen af, men som indgår i opskrifter du gerne vil bruge. Det er ikke alle, der bryder sig om smagen af Husk eller konsistensen af xanthangummi og så er det rart, at have nogle forskellige alternativer, at vælge imellem.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

11 thoughts on “Sådan skaber du struktur i glutenfrit brød – helt naturligt”