Et rustikt glutenfrit Havrebrød bagt med grove havreflager og mandelmel. Mandelmel tilføjer fedtstof og protein. Fedtstof forbedrer glutenfrit brøds evne til at holde på fugtigheden. Protein forbedrer fibrene i psylliumfrøskallernes evne til, at danne struktur i brødet.
Rustikt glutenfrit Havrebrød
Du kan vælge at ridse brødet efter du har drysset det med de grove havreflager, for et endnu mere rustikt look. Det er bare svært at ridse hen over grove havreflager. Hvis du gerne vil lave brødet med et fint mønster kan du i stedet drysse rundhåndet med glutenfri havremel. Husk at melet gerne må klemmes fast på brødet og så ridser du et mønster i overfladen. Når du ridser et brød et det vigtigt, at du bruger en meget skarp kniv med et tyndt blad og ikke skærer for dybt. Barberblade er gode at bruge, da de er meget skarpe og tynde.

Rustikt glutenfrit Havrebrød
Glutenfrit brød bagt med grove glutenfrie havreflager og mandelmel. For et smukt rustik drysses med grove havreflager.
Ingredienser
- 4 dl vand lunkent
- 25 g gær
- 30 g mørk muscovadosukker evt brun farin eller kokossukker
- 20 g psylluimfrøskaller
- 15 g chiafrø
- 70 g grove glutenfrie havreflager
- 1 tsk salt
- 100 g mandelmel lav det evt selv af hele mandler med skal
- 80 g rismel
- 80 g glutenfri havremel
Sådan gør du
-
Rør gæren ud u vandet og pisk, sukker, husk og chiafrø i. Lad det stå i 5-15 minutter og rør det godt igennem med en grydeske.
-
Tilsæt de resterende ingredienser og bland det godt til det er en ensartet blød dej.
-
Form et rundt brød med våde fingre. Lav det gerne meget højt, da det flader ud under hævningen. Lad det hæve på en bageplade med bagepapir i 1 time.
-
Pensl brødet med vand og drys det med grove havreflager. Klem med let hånd på brødet, så havreflagerne sidder bedre fast. Pas på ikke at klemme for hårdt.
-
Bag brødet i midten af en forvarmet ovn ved 200 °C i 1 time og 20 mintter.
Opskriftsnoter
Du kan godt udelade sukkeret, hvis du foretrækker det. Men nogle gange er et lidt sødligt brød lækkert. Hvis du udelader sukkeret vil brødet blive lysere, da den mørke farve kommer af det mørke sukker.
Læser jeg rigtigt at der skal stå “bages ved 200 grader i 1 time og 20 minuter”? bliver den så ikke kulsort? eller sej skorpe?
Jens
Forfatter
Hej Jens Verner
Alternativt kan du give den 20 minutter på 230 grader først og så bage den til en kernetemperatur på 98 grader ved 200 grader.
Men det bliver som på billedet med den angivne bagetid. Du skal selvfølgelig altid tilpasse til din ovn, da de bager meget forskelligt.