Mortensand ala Tekla

For mig er det ret essentielt at mortensand ikke er præcist det samme, som det man får juleaften. De fleste vil gerne have and med det hele, som mor lavede det – traditionelt. Kedeligt siger jeg!
Jeg var sød og deltog i svigerfamiliens traditionelle andemiddag med kogte kartofler, brunede kartofler, ris ala mande og det hele. Men hold op hvor er det kedeligt og kulhydrattungt. Seriøst, det nærmeste man kommer grøntsager er rødkål kogt i sukker.

Så jeg takkede pænt nej til at få ris ala mande med hjem, Vi fik selvfølgelig dessert, men det var en italiensk is baseret på panna cotta med masser af karamel. det er selvfølgelig også sukkertungt, men dog noget, som er mindre forbundet med jul!

Jeg valgte en rødkålssalat med pærer, tørrede figner og fetaost, så jeg valgte også at fylde anden med pærer og tørrede figner i stedet for de klassiske svesker og æbler.
Det var ret bemærkelsesværdigt hvor forskelligt en and i ovnen lugter, når man anvender pærer og figner og ikke svesker og æbler. Min mor og jeg gik en tur efter at have sat den i ovnen, og da vi kom hjem var duftforskellen markant.

Det bedste ved middagen var fignerne, som havde stegt med anden, det var små bidder af himlen. Jeg er normalt ikke fan af figner. Jeg har holdt mig laaangt fra dem siden min barndom. Sukkertørrede figner er simpelthen for sødt og sært at tygge i for mig. Da jeg så blev præsenteret for friske figner, blødte jeg straks op. De er sygt lækre!

Rå rødkål er en smule bittert, så det er godt at blande det med noget sødt og noget salt. Jeg valgte at tilføje pærerne til den salat jeg fandt, da jeg følte det passede meget godt smagsmæssigt.

Da kæresten var modstander af ikke at have en andesovs til anden, måtte jeg jo komme på noget, som kunne spises med sovs. V havde rødbeder og persillerod, så jeg besluttede at lave persillerod i tern i ovnen. Min mor var mildest talt skeptisk, men hun fladt pladask for dem præcis, som jeg håbede. Så der blev lavet traditionel andesovs, dog uden sovsekulør, så den var kun farvet af sky fra anden.

2015-11-10 20.25.14

Bagt persillerod

3 perillerødder
1 spsk olie
salt og peber

Skræl og skær persillerødderne ud i passende tern og kom dem i en pose med olie salt og peber. Bag dem ved 200 °C i 20-25 min.

Rødkålssalat med figner, pærer og feta

¼ rødkål
50 g tørrede figner
100 g god ægte fest
1 pære

Saft fra 1 lime
skal fra 1 lime
1 spsk olivenolie
1 håndfuld groft hakket mynteblade
Friskkværnet salt og peber

skær rødkålen i tynde strimler og skær fignerne i kvarte. Del pæren i tynde både og skær fetaen ud i mundrette bidder. Bland dressingen og vend den i rødkålssalaten.

Hvordan laver man en and?

Sørg for at den er tøet op hvis du har en frossen and. Tag den op to døgn før du skal stege den, og lad den stå i køleskabet. Man siger at en and skal have 1 time i ovnen ved 175 ºC pr kilo, men giv den endelig 1 time eller to mere.
Tag indmaden ud af anden og placer det i en bradepande sammen med godt med vand. Placer en rist ovenpå med anden på. Gnid den godt med godt med salt og læg den med rygsiden opad. Halvvejs gennem stegetiden vendes den om og den sidste stegtid kommes vand over anden. Husk at fylde bradepanden op med vand undervejs, ellers brænder det på og der er ikke noget godt sky at lave sovs af.

Jeg skummer selvfølgelig fedtet af, da jeg jo samler andefedt sammen til konfittering. Men skyen når du har skummet fedtet af giver den skønneste sovs.

2015-11-10 20.18.50

For nyligt fik jeg mine facebook historie forslag, og de viste, at for 4 år siden lavede jeg mortensand med rødkålssalat. Jeg er måske fan af det der rødkålssalat, frem for kogt rødkål 😉

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *