Møllens dag på Aurion

Møllens dag på Aurion og et nyt samarbejde

Indlægget indeholder reklame for Aurion

For nyligt blev jeg kontaktet af Aurion om, at blive ambassadør for dem. Aurion er en dansk økologisk og biodynamisk melproducent, som får hovedparten af deres korn fra danmark.

De har udvidet deres Webshop med deres glutenfrie sortiment og det vil de gerne skabe lidt opmærksomhed omkring. Så de tog kontakt til mig og vi har indgået en samarbejdsaftale. Aurion har nemlig rigtigt mange forskellige glutenfrie produkter. De har både forskellige kerner, gryn og mel, men også bageblandinger til lækkert glutenfrit brød. Tag et kig i deres glutenfrie shop.

Aurion ligger i Hjørring, hvor de også har en fysisk shop, hvor du kan hente deres mel, kværne og friskbagt brød fra deres bageri. De har nemlig ikke kun en mølle men også et bageri. Brød og mel fra Aurion sælges rundt om i landet hos helsekostforretninger og i nogle Meny butikker kan du også finde deres melprodukter.

Hvis du vil vente på, at få leveret deres mel til nærmeste pakkeshop er der lidt at spare. På den måde betaler du nemlig kun for, at Aurion får fortjeneste på det du køber. Du skal ikke betale for at Meny eller en helskostforretning også skal have fortjeneste på produkterne.

Møllens dag på Aurion og Kornets Hus

Jeg blev selvfølgelig inviteret op til Møllens dag på Aurion, hvor der var åbent hus og rundvisning i møllen. De har to møller én til glutenfrit og en til alt det andet. Selvom jeg ikke fik et kig ind i den glutenfrie mølle, så foregår mange af processerne jo på samme måde.

Ved siden af møllen er byggeriet på Kornets hus i fuld gang. Kornets hus skal blive et videns- og formidlingscenter om korn. Det forventes, at stå færdigt til påske 2020 og umiddelbart vil det primært være åbent for foreninger, uddannelsesinstitutioner og større grupper.

Jeg fik også et kig ind i Kornets hus, hvor Jørn Ussing, som startede Aurion tilbage i 70’erne, fortalte hvordan det hele kommer til at se ud. Der kommer et undevisningskøkken, hvor der skal holdes bagkurser og lign. Der bliver selvfølgelig en udstilling om møllens historie og den teknologiske udvikling der er sket med møllen igennem historien. Og der kommer også en udstilling med de forskellige korn, så du rigtigt kan se forskellen på kernernes form og farve. Og så kommer der en stor model, af et overskåret kerne fra korn, så du kan se hvordan sådan en kerne ser ud indeni.

møllens dag på Aurion

Rundvisningen i selve møllen bød på et kig på hvordan korn ser ud før og efter det afskalles, et kig på hvordan deres møllesten af natursten fra tyrol ser ud og skal vedligeholdes og et kig på en lille model af en sigtemaskine. Mølleren Jonas stillede op som håndmodel, så jeg kunne få et flot billede af hvordan spelt ser ud før og efter afskalling.

Rundturen gik også forbi bageriet, hvor der var smagsprøver, dog ikke på glutenfrit brød. Der var mulighed for, at prøve nogle af deres forskellige kornkværne og valser af. Jeg fik smagt på helt friskvalset glutenfri havregryn. De smagte virkeligt af meget mere end dem du køber i supermarkedet. Aurion sælger nemlig også hjemmekværne i forskellige størrelser og prisklasser. Du kan se deres sortiment af kværne i Kværnshoppen.

Dansk, Økologisk og bæredygtigt

Måske har du lagt mærke til at jeg er sådan lidt af en #klimatosse, økohippie, trækrammer eller hvad du nu kan komme på af betegnelser. Derfor har jeg i en længere periode brugt Aurions produkter, da de er danske og økologiske. Økologisk og lokalt er en af de vigtigste måder du kan nedsætte dit klimaaftryk på fødevareområdet. Ud over selvfølgelig at skære meget ned på kødet.

Ved at købe dansk fjerner du en rigtig stor post, nemlig transporten. Transport over store afstande koster dyrt i klimaregnskabet. Økologi er ikke direkte indvolveret i at nedsætte CO2 udledningen, men sikrer en bedre biodiversitet og gør mindre skade på nærmiljøet. Jeg kender ikke så meget til de biodynamiske dyrkningsmetoder, så dem vil jeg ikke sige så meget om.

Jeg glæder mig rigtigt meget til, at arbejde mere med deres mel og bageblandinger.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *