Magasinet mad om glutenfri kost og cøliaki

I aften handler madmagasinet om glutenfrie madvarer, glutenfri kost og cøliaki. Mere specifikt om trenden med at spise glutenfrit, selvom man ikke er diagnosticeret med cøliaki.

I denne artikel opsummerer de aftenens program kort og jeg vil gerne knytte nogle kommentarer til det der siges. I kan også se hele programmet her og det er helt sikkert et kig værd.

  • Først siger de meget klart, at kun folk med cøliaki eller glutenallergi kan drage nytte af glutenfri kost. Hvis man føler at gluten giver problemer skal man gå til lægen.

Jeg er fuldstændig enig raske mennesker har ingen fordel af glutenfri kost overhovedet. MEN man skal ikke lade sig spise af med svar som, cøliaki er overdiagnosticeret eller at blodprøven er negativ, og så er det ikke det og slut på det. Man skal kæmpe med et sundhedssystem, som sidder fast i forældede tankegange, som at det er en børnesygdom eller at det er ekstremt sjældent.

Derud over er der altså former for intolerence, som ikke er cøliaki og hvor man ikke har de samme markører. Man har dog klare symptomer og en udelukkelse af gluten kan forbedre livskvaliteten markant, og disse tilfælde afskrives desværre helt med denne udtalelse.

  • Dernæst siger de at de glutenfrie produkter er lavet af stærkt forarbejdede råvarer og at man derfor ikke bør købe dem eller spise dem. Der er simpelthen ikke nok næring i, da processerne ødelægger mikronæringsstoffer som mineraler og vitaminer. Man skal i stedet spise rigtig mad, som det så fint kaldes.

Her er det lidt mere problematisk, for jeg er delvist enig. Mange af produkterne på markedet i dag er fyldt med deglutineret hvedestivelse, som er stærkt forarbejdet. Der er også et generelt højere stivelsesindhold og lavere fiberindhold i de glutenfrie færdigvarer på markedet end i de almindelige versioner af samme produkt. Jeg er generelt fortaler for “rigtigt mad” og så lidt forarbejdning af fødevarer som muligt. Så jeg er helt enig i, at det f.eks er bedre, at bage glutenfrit selv end spise købt glutenfrit brød hver dag.

Jeg er dog ikke helt med på hvordan de kan mene at glutenfri pasta lavet af en kombination af rismel og majsmel er mere forarbejdet end risnudler lavet af rismel. Den rismel brugt til risnudlerne er med stor sandsynlighed lige så fintmalet, som den i den glutenfrie spaghetti. Der findes desuden også glutenfri pasta af fuldkornsris, risnudler er sjældent fuldkorn.

Vi lever jo heller ikke kun af kager, kiks, morgenmadsprodukter og brød. Som alle andre mennesker spiser folk med cøliaki varieret. Og der er altså også fuldkornsversioner og varer uden ekstra stivelse på markedet. Der er fokus på, at lave produkter med naturligt glutenfrie råvarer hvorved forarbejdningsniveauet sættes meget ned.

Så jeg synes ikke, det er særligt fordrende for os med cøliaki, glutenallergi og intolerence, at fraråde at købe de produkter der er. Hvis der ikke er en profit, at hente i salget af glutenfrie produkter, så er der jo heller ikke nogen, der udvikler nye og bedre produkter.

Så jeg vil modsat opfordre jer allesammen til at købe dem, men ikke ukritisk! Er der to valg, så vælg den med mest fibre, mindst total kulhydrat og de naturligt glutenfrie råvarer. På den måde kan vi sammen skubbe udvalget, så det bliver sundere og bedre.

Jeg skal selvfølgelig se programmet i aften, det er jo ganske relevant for os! Skal du se det?

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *