Månedens gæst – Madgudinden

Så blev det tid til endnu en gæst i Teklas Køkken. Jeg glæder mig som et lille barn juleaften, til at præsentere mine gæster for dig. Faktisk er jeg lidt ked af, at jeg kun har valgt at have én gæst hver måned. Men måske bliver det lige voldsomt nok, hvis der var en hver uge. Specielt lige nu, hvor jeg ikke får lavet så mange nye opskrifter til bloggen. Jeg brygger nemlig på en masse spændende nye ting, som der kommer mere om en anden dag.

Månedens gæst – Madgudinden

I Maj 2018 i Teklas Køkken er månedens gæst – madgudinden. Jeg har altid elsket det navn og det passer rigtigt godt til hende. Bag madgudinden står Karina Villumsen. Hun har fuldstændig styr på mad til folk med fødevareintolerancer og/eller -allergier. Ud over, at have bloggen, har hun skrevet adskillige kogebøger og udvikler opskrifter til Thunbergs glutenfrie produkter.

Med Madgudinden har Karina skabet et skønt univers fyldt med god inspiration og lækker mad. Det er ikke første gang du har mødt Karina her i Teklas Køkken. For snart længe siden lavede jeg et indlæg i samarbejde med Karina, om at skabe struktur i Glutenfrit brød. Det kan du læse lige her. Hun er en stor inspiration for mig og jeg håber, at du kan få lige så meget glæde af Madgudinden.

Hvis du gerne vil se mere kan du finde Magudinden på hjemmesiden, Pinterest, Instagram, YouTube og Facebook

Karina har svaret på nogle spørgsmål jeg har stillet hende og svarene kan du læse her.

månedens gæst - madgudinden

Hvorfor lever du glutenfrit?

I 2007 udkom en bog som ændrede mit liv i en retning, som jeg på dette tidspunkt ikke anede jeg skulle begive mig ud i. Jeg fik bogen af min chef, en måned efter jeg var startet hos hende i den helsekostbutik, hvor jeg var i 7 år. Det var bogen Kernesund Familie af Ninka Mauritson. Jeg læste bogen på ingen tid og gik fra den ene dag til den anden fra at spise en kost bestående af mælk, mel og sukker, til en glutenfri, mælkefri og sukkerfri kost. Og det gjorde underværker for min krop. Det var ikke fordi jeg tidligere havde haft problemer md kroppen, eller havde ondt eller lignende, men jeg fik så meget mere energi, jeg fik en meget pænere hud, jeg tabte mig 10 kg og jeg følte mig fornyet. Derefter gik jeg igang med at undersøge de glutenfri og mælkefri muligheder der fandtes på hylderne i helsekostbutikken og i supermarkederne. Efter tre måneder på den mælkefri, sukkerfri og glutenfri kost prøvede jeg at genintroducere madvarer med mælk eller gluten for at se, hvad der skete. Med mælken fik jeg reaktion med det samme – influenzalignende symptomer og knopper på brystet. Med hveden mærkede jeg tydeligt, at min mave voksede til en stor balon og jeg blev ør i hovedet, følte mig sløv og lad og samtidig mange bumser og uren hud. Derefter gik jeg all in på glutenfri og mælkefri kost.

Hvorfor startede du din blog/side?

I 2011 havde jeg været i helsekostbutikken i 4 år. Jeg havde en virkelig stor viden om mælkefri og glutenfri mad og ønskede derfor at have en side eller et forum, hvor jeg kunne dele min enorme viden. Alle nye produkter, som jeg stødte på undersøgte jeg altid. Hvordan fungerede de i bagværk, hvordan sugede de vand, hvordan smagte de? Og dette ville jeg gerne give videre til andre. Derfor startede jeg www.madgudinden.dk.

I 2013 kunne jeg se, at jeg havde rigtig mange opskrifter og rigtig mange opskrifter, som endnu ikke var online. Jeg besluttede derfor at skrive min første bog Det Mælkefri Køkken. Egentlig skulle det bare have været en e-bog, men det blev til en rigtig bog, hvor jeg selv tog alle billederne til, selv satte op i InDesign og selv udgav på eget forlag i 2014. I dag har jeg skrevet 7 udgivne bøger og har i alt 13 e-bøger på Saxo.

Hvilken ingrediens har du altid i dit køkken?

Uh, den er svær, for hvis man gerne vil opretholde en glutenfri livsstil, skal man anvende lidt forskellige ingredienser. Men lige nu, hvor jeg bor på Fuerteventura og arbejder som receptionist på et hotel. Er det vigtigste som jeg skulle have med fra Danmark nok FiberHUSK/fint pulveriserede loppefrøskaller. Jeg kan umiddelbart kun få almindelige loppefrøskaller hernede og det er altså ikke det samme. Derudover anvender jeg mange chiafrø til fx mine knækbrød og chiapudding om morgenen, og ellers må det være kokosolie uden smag.

Hvilket glutenfrit produkt har du altid ved hånden?

I Danmark ville det være produkterne fra www.thunbergkiks.dk. Jeg har selv været med til at udvikle hans produkter og nu findes der både ’rugbrød’, burgerboller, grove boller, gulerodsboller, tre forskellige slags muffins, banankage, to slags mysli og grove brød, som alle er glutenfri, mælkefri, laktosefri, veganske og uden mærkelige tilsætningsstoffer. Man kan finde dem i fryseren hos udvalgte forhandlere, som findes på hjemmesiden.

Her i Spanien har jeg fundet et ok glutenfrit baguette, som jeg anvender, hvis jeg skal på besøg hos andre. Derudover har jeg altid et lille lager af mine knækbrød i skabet.

Hvad er din guilty pleasure, når det kommer til mad?

Et godt spørgsmål… Det må nok være pasta med ketchup. Det smager fantastisk og i dag er mulighederne for at få spaghetti og pasta, som er glutenfrie, rigtig gode. Det skal helst være pasta fra Doves Farm, da det er lavet på fuldkornsrismel og har en god smag og konsistens. Og så er det Heinz ketchup – helst den økologiske variant – og ja, der er sukker i, men det er en sjælden guilty pleasure, når det skal gå rigtig hurtigt. 😉

Vil du dele en opskrift?

Ja, det vil jeg meget gerne. Nu har jeg skrevet om mine knækbrød foroven, så jeg deler linket med jer her: http://madgudinden.dk/2012/06/glutenfri-knaekbrod/

De smager bedst, hvis man bruger en ordentlig olivenolie, fuldkornsrismel og majsmel. De bliver så dejligt sprøde og samtidig har de en skøn smag. Der er også en video til knækbrødene, så man kan se, hvad jeg gør.

Derudover kan du finde opskriften på min chiapudding her: http://madgudinden.dk/2018/05/chiapudding-til-morgenmad/

Hvad drømte du om at blive, da du var lille?

Jeg tror jeg var 8 år, da jeg drømte om at blive stewardesse. Det er ikke kommet dertil (endnu), men jeg har været ude som guide 2 gange (Egypten i 7 måneder i 2006 og Fuerteventura, de kanariske øer i 6 måneder 2017). Nu er jeg receptionist samme sted som jeg var guide sidste år. Det smager lidt derhenad. Egentlig er jeg uddannet Farmakonom på apotek 2005 og helsevejleder 2009. Men jeg blev træt af ræset sidste år, så jeg trak stikket ud for en periode.

Hvor går din drømmerejse hen?

Jeg kunne godt tænke mig at se New Zealand og Hawaii. Det er nok mine drømmerejsemål. Hvis jeg rigtig ville udfordre mig selv, ville jeg tage dertil og finde et hotel og være receptionist et par måneder og så rejse videre. Men jeg er også snart nået den alder, hvor jeg burde tænke på mand og børn. Jeg er 34 år, mit biologiske ur tikker, men jeg har ikke fundet den person, jeg gerne vil leve resten af mit liv med endnu.

Brætspil eller filmaften?

Brætspil! Helt klart. Jeg kan godt lide at spille kort og kabale eller opdage nye brætspil. For nogle år siden var jeg med i en ’Nørde’-gruppe, hvor vi spillede brætspil sammen, både nye og gamle spil og også nogle Dungeons and Dragons spil. Det var hyggeligt. Man kan altid se en film sammen og lave popcorn til, men det er næsten hverdag for mig, og jeg føler man kommer tættere på sine medmennesker, når man spiller sammen i stedet. Udover dette er jeg fascineret af computerspil såsom World of Warcraft og Minecraft, men det er længe siden jeg har haft muligheden for at koble af til disse spil.

Hvilket motiv tager du flest bileder af?

Det må være naturen – foruden motiverne af mad, som jeg har anvendt i mine bøger. Jeg elsker naturen, elsker alle farverne og stranden og skoven, og ørkenen og – ja, naturen i sin helhed. Smukke solnedgange er også helt ideelt. I kan se flere af mine naturbilleder og følge mig på min instagramkanal @earthytextures.

Hvilket råd vil dit fremtidige jeg om 10 år give dig nu og her

Jeg tror hun vil sige, at jeg skulle have givet mere slip på mig selv og nyde nuet endnu mere. Lige nu har jeg mange ting i mit hoved, som jeg gerne vil nå, men meget lidt tid til det. Jeg er en energisk sjæl, som er vokset op med at jeg skal yde, før jeg kan nyde, og det er vanskeligt for mig at nyde min fridag og bare slappe af og gøre ingenting, får så føler aktive Karina, at hun ikke har brugt sin fridag godt nok. Om 10 år har jeg sikkert ikke nået alle de ting jeg vil nå alligevel, så måske jeg skal huske at trække i håndbremsen og slippe kontrollen over mit liv – altså i det hele taget ’Surrender to the flow’, som jeg prøver så vidt muligt at leve efter, når jeg husker min kerne, mit legebarn og mig selv <3

Tusind tak til Karina fordi hun ville lege med og være månedens gæst – madgudinden.
Og tak fordi du læser med!

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *