Langtidshævet glutenfrit brød.

Indlægget indeholder reklame links (markeret med *)

Jeg er blevet overdrevet fan af mine hævekurve*. Det er supernemt og giver nogle meget smukke brød. Skorpen bliver ikke sprød, men en lækker blød skorpe er nogle gange bedst 😉
Så jeg har her frembragt endnu et langtidshævet glutenfrit brød i hævekurv. Det skulle bruges til tapas i sidste weekend og blev rost til skyerne af gæsterne. Min kusine er brødelsker og var overrasket over, at et glutenfrit brød kunne være så lækkert.

glutenfri tapas_-6

Ud over at smage fantastisk, have en lækker krumme og se smukt ud, er det også nemt at lave. På den måde kan man starte dagen med lækkert friskbagt brød. Man kan mindske arbejdet på selve dagen, hvis det skal serveres til en middag med venner.

Du behøver ikke bruge hævekurv. Dejen kan fint hæve i en skål eller en pose i køleskabet og så formes til et eller flere brød lige før det stilles i ovnen. Jeg kan bare så godt lide det mønster det får af hævekurven.
Hvis du ikke bruger hævekurven, kan du pensle det med æg eller vand for at få en blank og smuk skorpe, som derved også bliver mere sprød.

Langtidshævet glutenfrit brød

12 ½ g gær
3 ½ dl lunkent vand
15 g husk
3½ dl kærnemælk
1 spsk sukker
1 spsk salt
50 g majsstivelse
100 g boghvedemel
175 g fuldkornsmajsmel
175 g glutenfri fuldkornshavremel

Opløs gæren i det lunkne vand, pisk husk i og lad det stå i 5-10 minutter. Bland kærnemælk, sukker og salt i. Bland alt melet i, og ælt det i 5 minutter på maskinen. Form dejen til en kugle på bordet og kom den i hævekurven. Dæk dejen med film og stil den på køl natten over. Vend dejen ud på en bageplade med bagepapir og stil det i en forvarmet ovn ved 250 º C i 10 minutter, skru ned til 200 ºC og bag videre i 25 minutter.

Som alt andet glutenfrit brød mætter det godt, da det er fuld af fuldkorn og fibre fra husk. Men det er heldigvis fryseegnet og smager skønt ristet dagen derpå.

 

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Share:

6 Comments

  1. Trine
    2016-07-09 / 12:06 am

    Det ser lækkert ud😊 Hvad for en str hævekurv vil du anbefale at man starter med??
    Jeg har ingen, men vil gerne ha en, brødet blir så flot😊
    Og flere af dine opskrifter bruger du dem🙂

    God weekend😉

    • Tekla
      Forfatter
      2016-07-09 / 9:26 pm

      Hej Trine
      Tusind tak 🙂
      Jeg har en lav, som er 23 cm i diameter og en dyb, som er 12 cm i diameter. Hvor stor du skal købe afhænger af hvor store brød du bager ad gangen. Hvis du hellere laver to små end ét stort brød, er det de mindre kurve du skal købe.
      Jeg laver oftest ét stort brød og så skærer det i skiver og kommer det i fryseren sådan. Det gør det nemmere, når man som jeg kun spiser én skive brød hist og her. Jeg bruger mest den store hævekurv og overvejer, at anskaffe en trekanter og evt en af de aflange også.

      Håber det hjalp dig og rigtig god weekend til dig også 😀

  2. Karina
    2016-07-10 / 8:40 am

    Kan man bruge rismælk, stedet for kærnemælk

    • Tekla
      Forfatter
      2016-07-10 / 11:12 am

      Hej Karina
      Du kan fint erstatte kærnemælk med et plantemælksprodukt, du skal bare starte med ½ – 1 dl mindre væske, da kærnemælk er tykt. Så kan du tilføje mere væske efter behov mens det kører på maskinen.

  3. Irene
    2016-07-27 / 1:38 pm

    Hejsa.
    Hvis man nu ikke kan tåle majsmel og -stivelse, sukker og gær, hvad kan vi så sætte i stedet? 😉

    På forhånd mange tak.

    VH
    Isabella og Irene

    • Tekla
      Forfatter
      2016-07-27 / 9:30 pm

      Hej Isabella og Irene
      Majsmel kan erstattes af andre glutenfrie meltyper uden de store problemer. Majsstivelse kan erstattes med kartoffelstivelse eller tapiokamel/-stivelse. Sukker kan erstattes af honning, agavesirup eller helt udelades. Det er udelukkende brugt som smagsforstærker også derfor der kun er lidt i.
      Gær er straks værre, men jeg vil foreslå at I starter en glutenfri surdej og bruger den i stedet. Jeg har ikke selv eksperimenteret med det endnu, men jeg har fundet en opskrift.
      mvh Tekla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *