Jeg elsker jordskokker og jeg elsker aioli og at kombinere de to, er en genistreg. Det er desværre ikke min egen genistreg, men hvad gør det 😉 Det smager fantastisk som sandwichspread, i den glutenfrie burger eller som dip til en lækker ovnbagt laks eller en skøn salat med glutenfrie brød til.
Jeg laver den med en blanding af rapsolie og olivenolie, men er du ikke så meget til den karakteristiske smag af olivenolie, så brug ren rapsolie. Nogle synes, at hjemmelavet mayonnaise og dermed også aioli smager for kraftigt af olie. I de tilfælde er dette en fantastisk løsning, de moste jordskokker gør, at oliesmagen ikke træder så kraftigt igennem. Du kan endda nedsætte mængden af olie fra 3 til 2 dl, så smager det dog knap så meget som aioli og jorskokkesmagen træder kraftigere frem.
Jordskokkeaioli
200 g jordskokker
1 spsk citronsaft
2-4 fed hvidløg alt efter smag
2 pasteuriserede æggeblommer
2 dl rapsolie
1 dl olivenolie
½ tsk groft salt
Kog jordskokkerne møre i letsaltet vand, de skal koge i ca 10 minutter. Hæld vandet fra og lad dem køle helt af. Kom jordskokker, citronsaft, hvidløg, æggeblommer, olie og salt i en høj smal skål og blend det med stavblenderen, til det er en glat og tyk creme. Det kan godt tage lidt tid at få det tykt.
Skulle du ikke elske jordskokken, så meget som jeg gør, er det muligt at erstatte den med f.eks persillerod, pastinak eller sødekartofler. På den måde kan man også variere smagen, så man ikke får den samme smag hver gang.

Brugt som smørelse på de glutenfrie burgerboller i en lakseburger med mango/tomatsalsa
Jeg har næsten altid denne her stående i køleskabet, den gør sig nemlig lige godt til ovnbagt laks, en god entrecote og en mættende salat. Den holder sig fint i 14 dage på køl i en tætsluttende beholder, så jeg kan sagtens nå at få den brugt.