Jævning af sovs uden gluten, mel og kulhydrater – hvordan?

Dette indlæg indeholder reklame links (markeret med *)

Hvordan laver du en jævning af sovs uden gluten, mel eller kulhydrater?
Det kan du gøre på flere måder. Maizenas sovsejævnere (nogle af dem indeholder hvedemel, så kig grundigt bagpå, hvis du vælger dem), ren Maizena majsstivelse og kartoffelmel er de mest gængse. Men man kan også bruge guarkernemel/guargummi, johannesbrødkernemel, som er uden kulhydrater. Jeg bruger oftest bare Maizena majsstivelse, da den er nem at bruge.

Hvilke ting kan jeg bruge til jævning af sovs uden gluten, mel og kulhydrater?

Uden gluten og mel

Maizena majsstivelse
Kartoffelmel
Glutenfrie sovsejævnere af forskellige mærker

uden kulhydrater

Guarkernemel
Johannesbrødkernemel*
Æggeblommer

De er allesammen forskellige og man skal lære dem at kende, når man jævner med dem. Kartoffelmel og Maizena majsstivelse bruges ofte til frugtsovs og grød, da de ikke ligesom hvedemel, giver uklarhed i det de jævner. Men begge dele kan også bruges til sovse og hvad ellers man ønsker at tykne. Kartoffelmel er meget tilbøjelig til at klumpe, så oprør det grundigt i væske. Sigt evetntuelt kartoffelmelsvæsken ned i det, der skal jævnes, derved nedsætter du risikoen for klumper. Maizena er mere taknemlig, at arbejde med, men det tykner først rigtigt når det koger, samt vil tykne mere under nedkøling.

Jeg plejer ikke, at bruge færdigblandede sovsejævnere, som dem fra Maizena eller BauckHof. De indeholder en hel masse forskellige ingredienser, der ikke er nødvendige og som jeg gerne vil undgå. Ikke fordi de er farlige eller usunde, men fordi jeg foretrækker få ingredienser. Jeg mener at vi allesammen, kan have glæde af en madkultur, med mere simple og mindre forarbejdede ingredienser.

Hvis man ikke ønsker et højt indhold af stivelse, kan man bruge guarkernemel og johannesbrødkernemel. Det tykner udmærket og har et lavt glykæmisk indeks. Dvs at selvom de reelt set begge består af et kulhydrat, så kan vi ikke optage det og derfor har det meget lav effekt på blodsukkeret. Det hører til i LCHF kategorien, som jævner. Men som I vil opdage, bruger jeg det indimellem i bagværk, da det også har en god effekt på strukturen i dej.

Derudover fungerer æggeblommer som jævner. Man pisker æggeblommerne i den varme sovs og varmer videre ved lav varme til det tykner.

 

Kunne du lide dette indlæg? Få masser af andre gode tips og tricks, ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev lige her. Du får samtidig mit cheat sheet til succesfuld glutenfri bagning.

Skriv dig op til mit nyhedsbrev her3 Comments

 1. Mette
  2018-09-10 / 3:28 pm

  Stivelse er altså ren kulhydrat.
  Det gælder både kartoffelmel og Maizena
  Stivelse er kære er glukosemolekyler(= ren kulhydrat/sukker)

  • Tekla
   Forfatter
   2018-09-10 / 3:41 pm

   Hej Mette
   Ja det er dét, men som du kan læse er der nedenunder beskrevet hvordan du kan få et lavt kulhydratindhold ved at anvende æggblommelegering. Samt at du kan bruge guarkernemel og johannesbrødkernemel hvis du ønsker at jævne uden brug af kulhydrater.

   Jeg kan godt se at det kunne præciseres mere og jeg vil rette til så det fremgår mere tydeligt, at det er en oversigt over alle de glutenfrie alternativer til at jævne sovs.

   Venligst Tekla

 2. Anja
  2020-12-21 / 1:47 pm

  Fint nok, at man kan bruge johannesbrødkernemel til jævning, men en vejledning ville have været rigtig dejlig 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *