Islagkage til nytårsmenuen – to forskellige varianter

Islagkage til nytårsmenuen er perfekt. Den kan laves færdig dagen før og skal bare lige pyntes, før servering. Jeg har en grundopskrift, som jeg varierer i det uendelige, grundopskriften kommer først og så kommer de to varianter, jeg serverede til nytårsaften 2014.

Grundopskrift på islagkage

Min islagkage har tre til fire lag, et lag is, et lag marcipan med fyld af forskellig art, endnu et lag is og øverst et lag bærgele/karamel/chokolade eller noget andet, det pynter overfladen. De omkranses af en flødeskum med smag, alt efter kombinationen af is og fyld. Islagene laves som parfait’er, da det er den istype, jeg synes er nemmest, at lave og en parfait smager altid godt.
Afsæt god tid til at lave den og lav den gerne en til to dage, før den skal serveres. Den skal helst stå natten over i fryseren og så skal du ikke tænke på andet end, at pynte den med flødeskum på selve dagen.

Ismasse (til 1 stor islagkage bruges 2 gange ismasse)

6 pasteruriserede æggeblommer
90 g sukker
5 dl fløde

Æggeblommer og sukker piskes til hvidt skum, fløden piskes til en fast flødeskum og vendes i æggeblommerne. Fyldet vendes forsigtigt i og ismassen hældes i en 23 cm springform og fryses.

Der kan tilsættes bær passeret gennem en sigte, knust instantkaffe, vanillepulver/vanillestænger, nougatkrokant, smeltet chokolade, marcipan, revet chokolade eller hvad end du har lyst til.

Marcipanlag

150 g Marcipan
1 dl likør efter eget valg
evt hakkede mandler/nødder/chokolade eller lign.

Jeg river marcipanen groft og røre den sammen med likøren til en ensartet masse, der kan smøres ud over den frosne is, hvis den er for fast tilsæt mere likør. Du kan nu drysse laget med hakkede mandler, nødder eller chokolade, før næste islag hældes over.

Mokka-karamelislagkage med Baileys

islagkage til nytårsmenuen

Ismasse 1

Grundopskriften tilsat 4 stk instant kaffe knust i en morter og en karamelsovs.

Det knuste kaffepulver piskes i sammen med æggeblommer og sukker. Karamelsovsen lægges i en fordybning i. den frosne is, så der er en kerne af karamel under marcipan laget. Se under fremgangsmåde.

Kramelsovs

100 g sukker
½ dl vand
1 dl fløde

Smelt sukkeret , når det hele er smeltet og let brunt tilsættes vandet under intens omrøring. Pas på det syder og kan strinte lidt med kogende sukker. Når det begynder at hærde tilsættes fløden og der røres rundt stadig med varme indtil alt sukkeret er opløst i fløden. Karamellen afkøles helt, sæt det i køleskabet, når det er stuetemperatur. Der laves to portioner, en til kernen i islagkage og en til at hælde ovenpå til sidst.

Marcipanlag

150 g marcipan
1 dl Baileys

Ismasse 2

Grundopskriften vendes med nougatkrokantstykker.

Nougatkrokant med hasselnødder

100 g sukker
50 g hasselnødder her kan også bruges andre nødder efter ønske

Hasselnødderne hakkes mellemgroft. Sukkeret smeltes på en pande og når det har den brune farve du ønsker tilsættes nødderne og det hele hældes ud på et stykke bagepapir. Bred det godt ud i et tyndt lag og når det er størknet smadres det i små stykker med en kagerulle.

Pynt

karamelsovs og vanilleflødeskum

Vanilleflødeskum

3 dl fløde
kornene af 1 stang vanille eller 1 tsk vanillepulver fra urtekram.
Hvis du har en sød tand kan man tilsætte 2 spsk flormelis men jeg foretrækker det uden

Fremgangsmåde

Ismasse 1 hældes i en stor springform, foret med bagepapir, sæt en skål med en hel rund bund ned i isen så der dannes en hulning og sæt den i fryseren i minimun 4 timer. Kom lidt kogende vand i skålen så den kan løsnes og kan tages op. Hæld karamelsovsen ned i hulningen og stil isen tilbage i fryseren natten over.Marcipanlaget smøres på og ismasse 2 kan hældes hen over. Islagkagen sættes tilbage i fryseren i minimum 4 timer. Til sidste hældes resten af karamelsovsen ud over og islagkagen stilles i fryseren natten over.
Ca ½ time, før den skal serveres, tages den ud og flødeskummet kan enten lægges på med en sprøjtepose eller forsigtigt smøres på med en dejskraber.

Islagkage med ribs, vanille og Asti

islagkage til nytårsmenuen

Ismasse 1

grundopskriften tilsat ribsmos i æggeblomme-sukker massen

Ribsmos

500 g frosne eller friske ribs
100 g sukker

kom ribs og sukker i en gryde og bring det i kog. Lad det koge i 15 minutter og passér det derefter gennem en si. Kom bær massen i sien over i en skål og hæld ca halvdelen af saften tilbage over det, gem den anden halvdel til geléen. Blend det med en stavblender til det er en ensatret masse.

Marcipanlag

150 g marcipan
1 dl asti

Ismasse 2

grundopskriften tilsat 2 tsk vanillepulver fra urtekram og ca. 1 dl asti, vanillepulveret blev pisket med sammen med æggblommer og sukker og astien blev tilsat lige før flødeskummet blev vendt i.

Pynt

Ribsgele og vanllieflødeskum som ovenfor.

Ribsgelé

Resten ribssaft
2 spsk maizena
2 spsk vand

kom ribssaften i en gryde og varme den op. Bland Maizena og vand, så der ikke er nogle klumper og pisk det i ribssaften. Varm under omrøring til det tykner.

Fremgangsmåde

Ismasse 1 hældes i en springform foret med bagepapir og fryses i mindst 4 timer. Marcipanlaget smøres på og ismasse 2 hældes hen over og det stilles tilbage i fryseren i 4 timer. Det er vigtigt først at jævne ribsgeleen nu, da den ikke må være helt kold når du hælder den over, den skal selvfølgelig heller ikke tages direkte fra kogepladen. Men hvis den bliver for kold størkner den og er svær at få til at ligge i et pænt lag. Maizena jævner først når det koger, så det skal op at koge og så skal det køle af til lunken inden det hældes over islagkagen. Når ribsgeléen er hældt over sættes den straks tilbage i fryseren og står natten over.
Ca ½ time, før den skal serveres tages den ud og flødeskummet kan enten lægges på med en sprøjtepose eller forsigtigt smøres på med en dejskraber.

Små finurligheder

Det højere sukkerindhold i Mokka-karamel islagkagen, gjorde at den frøs mindre hårdt og smeltede hurtigere. Så den løb næsten væk med det samme. I modsætning var ribsislagkagen meget hårdt frosset og den tog over en halv time, om at blive blød nok til, at den kunne skæres ud. Ribsislagkagen var også det største hit, den var også blevet virkelig god. Den havde en perfekt balance mellem de syrlige ribs og det søde i vanillieisen. Tilsætningen af en smule Asti til ismassen, gav en virkelig god smag. Jeg valgte en af de meget søde astier. Det er selvfølgelig en smagssag, men når den skal indgå i en dessert, føler jeg, at det er bedre med en sød end en syrlig Asti. Den kan laves med alle typer af frugt og bær og jeg tror at passionsfrugt, skal være næste udgave jeg laver 🙂

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *