I et glutenfrit liv – hvad savner du?

Du kan have mange forestillinger, om hvad du vil savne, når du omstiller dig til det glutenfrie liv. I et glutenfrit liv – hvad savner du?
Jeg var helt sikker på at pasta og hvidt brød ville stå højt på listen, men andre ting har overrasket mig. Der er gode erstatninger for både pasta og hvidt brød, som ikke levner meget, at savne. Jeg frygtede meget, at det ville blive utroligt svært at spise ude, men det har vist sig, at være langt mindre besværligt end ventet.

Jeg har aldrig spist meget rugbrød og aldrig rigtigt brudt mig om smagen af rugbrød, men nu kan jeg mærke, at jeg virkelig savner en god skive rugbrød. Et lækkert friskbagt rugbrød med sprød skorpe og helt blød midte. Dét er jo lækkert! Hvis du også savner rugbrødet, kan du finde mit bedste glutenfrie “rug”brød lige her.

I et glutenfrit liv - hvad savner du?

Til den første julefrokost gik det op for mig, at jeg savner at kunne spise den gode slagtermedister. Det er heldigvis nemt at finde glutenfri medisterpølse i supermarkederne, men slagterne bruger hvedemel, medmindre man spørger om andet. Blodpølse, det spiser jeg kun til julefrokosterne. Det er en tradition, som jeg har haft siden jeg var barn. Og det er så trist, ikke lige at kunne tage en skive stegt blodpølse med sirup. Jeg ved ikke om blodpølse kan laves glutenfrit, der er en hel del byg i, både hele korn og mel, men du kan da spørge ad hos slagteren.

Det er jo ikke fordi, der ikke er andet lækker mad du kan spise. Det blev bare lige pludseligt klart, hvor meget mad, som nu er uden for rækkevidde. Mad, som ikke er noget særligt eller fylder i hverdagen.

Hverdag og fest

Til hverdag er det meget nemt at tilpasse kosten og vælge glutenfrie alternativer, det er til specielle begivenheder, at du mærker et afsavn. F.eks Dessert buffet, der er ofte meget lidt, der ikke er kagebaseret og det betyder, at stort set alt er glutenholdigt. Det er meget svært, at gennemskue, hvad du kan tage. Du er nødt til enten at spørge en tjener eller bare undlade, at tage noget.

Friheden, den savner jeg en lille smule. Det der med at du ikke altid skal være forberedt med mad hjemmefra eller vide præcist, hvor der er et spisested eller café med et glutenfrit udvalg. Det frarøver dig lidt af min frihed og spontanitet. Du kan ikke lige snuppe en fransk hotdog, hvis du bliver afledt og tiden trækker ud. Hvis du som jer ikke en planlægger eller en der altid er forberedt med frokost i tasken. Eller du altid har hadet madpakker, de er varme, slatne og smager som regel af alt i madkassen blandet sammen. Så kan du anskaffe nogle gode opdelte madkasser, så du kan holde din mad adskilt. Samt en virkelig god praktisk køletaske, så du kan holde den kold også.
Min veninde foreslog Sistema, som kan købes i Inspiration, men jeg har også fundet nogle gode fra Black & Blum og frozzypack, hvor der er køleelement i låget.

http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1359072/giv-ungerne-en-innovativ-madkasse/

Jeg kan tilføje, at jeg efter halvandet år med glutenfrit, i en periode i samråd med lægen spiste glutenfrit igen. Min søster spurgte ; Hvad savner du? Hvad skal du bare have som det første? Jeg kunne ikke svare. Der var ikke rigtigt noget, som jeg bare måtte have, nu jeg kunne for en kort bemærkning. Men det kunne hun fortælle mig! Gode mørke øl, rigtigt godt bagerbrød og lakridspiber var dét, som skulle smovses.

Hvad savner du?

Fortæl mig hvilke ting du savner mest. Hvis du ikke lige kan komme på noget, kan det være du har et familiemedlem, som kan fortælle dig dét. Ligesom min søster bare lige ramte hovedet på sømmet.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Share:

3 Comments

 1. John Nielsen
  2016-01-20 / 7:13 am

  Blødpølsen mangler jeg også, men medister kan fås mange steder.

  • Tekla
   Forfatter
   2016-01-20 / 6:51 pm

   Ja, det gør den heldigvis, jeg havde bare ikke fundet den endnu, da jeg lavede dette indlæg.
   Jeg har planer om, at høre en slagter ad, om han kan lave en blodpølse med glutenfri havre i stedet for byg til næste jul. Jeg kommer gerne med både havremel og hele havrekerner, hvis de siger ja.

   • Ragnhild Bennedsen
    2020-11-21 / 1:34 am

    Jeg har prøvet med boghvede. Duer ikke. For meget smag.
    Sidste år prøvede jeg med 3 spsk Chia og 30 g knust havre på 100 ml.
    Den blev noget tør. Men jeg prøver igen i år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *