Hvor trækker du grænsen, når du er glutenintolerant?

Jeg endte i en diskussion for nylig, om hvor trækker du grænsen, når du er glutenintolerant. Jeg fortalte, at jeg spiser sushi på restauranter og bare undlader, at spise soja og stykker med indbagte rejer og lign. Vedkommende blev noget fortørnet, over at jeg overhovedet spiste sushi. At jeg var SÅ forsigtig, at jeg ikke ville spise sojaen, for risvinseddiken var jo mindst lige så slem. For ham gav det ingen mening, at jeg undgik det ene og ikke det andet, men for mig er der stor forskel.

Risvinseddeike fremstilles ved en forgæring af risvin til eddike. Grundingrediensen er ris, der forgæres til vin og derefter i en ny forgæring bliver til eddike. Der er ikke gluten i ris og derfor kunne jeg for min død ikke se, hvorfor jeg skulle fravælge sushi pga. risvinseddiken. Han sagde, at der var nogen, der reagerede på det pga forurening i processen. Men han kunne ikke give mig nogen klare eksempler og jeg har ikke kunnet finde noget information om det. Jeg har fundet informationer, der siger at hvis man er meget følsom, kan man reagere på eddike fremstillet af glutenholdig korn og på alkoholer som whiskey. Men ikke et eneste sted noget om risvinseddike, der har givet reaktioner. Artiklen her fortæller om det. Generelt når der bare står eddike, så er det sandsynligtvist fremstillet af korn. Fremstillingsprocessen gør, at det ikke skal mærkes, da der teoretisk set ikke kan være gluten tilbage, men realiteten er desværre en anden.
Nogle sushisteder anvender en risvinseddike, som er fortyndet med eddike fra korn eller er tilsat smag, som indeholder gluten. De steder siger det, når du spørger, så kan du gå et andet sted hen.

Soja derimod fremstilles af hvede og sojabønner, så jeg ved, at der med sikkerhed er gluten i og jeg ved jeg reagerer på det.

Hvor trækker du grænsen?

Hele samtalen gav anledning til tanker om, hvor trækker man grænsen. Jeg trækker den ved produkter, der med sikkerhed indeholder gluten – altså produkter fremstillet af eller med glutenholdige ingredienser. De glutenfrie øl er min eneste undtagelse, den enzymatiske deglutineringsprocess, der anvendes er ikke 100 % effektiv, til at fjerne gluten. Så jeg ved, at der er lidt gluten tilbage i de glutenfrie øl, men jeg drikker dem alligevel indimellem. Jeg drak for mange til julefrokosten og fik dårlig mave i et par dage, men det er min egen fejl. Nu har jeg så lært, at selvom de er glutenfri, så er fem øl for meget 😉

Jeg har ikke tænkt mig, at holde mig fra ting, jeg måske fint kan tåle, fordi andre efter sigende har reageret på det. Jeg vil lade min egen krop fortælle mig, hvad der er go og hvad der er no-go.

Hvis jeg oplever, at jeg reagerer på sushi, jamen så vil jeg da selvfølgelig forsøge, at afklare hvorfor; Er det risvinseddiken? Er det fordi det skæres på samme skærebræt, og med samme kniv som glutenholdige ting? Eller er det noget andet jeg ikke havde overvejet, som måske en af sovsene, der indeholder gluten?

Skal vi please alle?

Jeg har også hørt nogen brokke sig. Her har de stået og haft besværet med, at lave gluten eller laktosefri mad til en gæst. Men et par dage senere, ser de selvsamme gæst spise noget chokolade med glutenholdige kiks eller mælk i. De gider altså ikke tage hensyn, hvis allergikeren alligevel ikke tager det mere seriøst selv.
Men, der er jo forskel på hvad du snakker om. Som menneske har du nogle synder,som du gerne tager generne for indimellem Og hvad så, det har alle! Selv den sundeste person, har sine synder, og det er da helt tilladt. Det er noget andet med et helt måltid eller en hel aften, hvor reaktionen med stor sandsynlighed bliver større, end ved en lille syndig bid af noget lækkert. Noget du nægter sig selv, det meste af tiden, men bare en gang imellem må have.

Alle, der har været på kur kender det jo godt. Det der chokolade ikke, det skriger til dig, at du skal spise det. Forestil dig så, at det ikke “bare” er fordi, du selv har bestemt at du ikke må. Det er en en sygdom, der har bestemt det for dig. Kunne du altid standhaftigt sige nej? Ville du ikke også en gang imellem falde i? Det ved jeg at jeg gør 😉
Når du er på kur, er der jo lys for enden af tunellen, du må få det igen når målet er nået. Det lys er slukket for en fødevareallergiker, de må aldrig få det igen – aldrig.

Lyt til din krop og husk, at det er dit valg, hvor du slækker lidt på påpasseligheden. For det er dig, der skal leve med generne. Det er også vigtigt ikke blive skræmt og afholde dig unødvendigt fra noget, du kommer til at savne!

Hvornår er du hysterisk?

Mange med fødevareallergier/-intolerens er meget påpasselige og det kan virke ekstremt, overdrevet eller hysterisk for nogen. Men prisen kan være høj for et øjebliks uopmærksomhed. Den pris er du ikke på alle tidspunkter villig til, at betale. Er dét hysterisk? Nej, det er dét ikke. Hvis du indgår i en dialog med din vært og i sammen finder en løsning. Så kan både du og din vært slappe af og nyde samværet, samtidig med, at dine behov opfyldes.  Så mit svar er at du er aldrig hysterisk!

Den her diskussion forventer jeg at få mange gange, med mange mennesker. For folk forstår sjældent, hvad det egentligt betyder i en hverdag, ikke at kunne tåle en så udbredt ting som gluten. Hvor mange grænser det sætter, som ikke altid er lige nemme at se, når du ikke selv bliver holdt tilbage ved dem.

Er det en diskussion du kender? Hvad er dine tanker om emnet?

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 thoughts on “Hvor trækker du grænsen, når du er glutenintolerant?”