Glutenfri havremel, -havregryn og hele -havre kerner er en fast del af min daglige kost. Havre indeholder rigtigt mange fibre og næringsstoffer. Dansk havre, er endda bedre end havre dyrket længere sydpå.
Havre kaldes naturligt glutenfrit, men det er en sandhed med modifikationer. Gluten er en fællesbetegnelse for en række proteiner, som findes i rug, byg, hvede og faktisk også delvist havre. Derfor oplever nogle med cøliaki, at de reagerer selv på glutenfri havre.
Jeg er en af de heldige, som ikke har et problem med glutenfri havre.
Hvorfor er havre så godt?
Havren har et højt fedtindhold i forhold til andre melsorter, det er med til at give den meget smag. Men det er også en fordel i glutenfri bagning, da brødet derfor ikke tørrer så hurtig ud. Havre har også et meget højt indhold af kostfibre, har en kolesterolsænkende effekt og har et højt indhold af essentielle aminosyrer.
Man kan forstærke den gode smag af havre endnu mere, ved at riste havren før man bruger den i bagværk.