Kogt hamburgerryg med glutenfri persillesovs og farvestrålende coleslaw

Gutterne skulle spille Hero Quest en fredag aften, hvor jeg var på besøg hos kæresten. Så jeg meldte mig frivilligt, til at lave aftensmad til dem. Vi blev enige om, at Hamburgerryg, var dejlig nemt. at gå til. Det skulle selvfølgelig være med glutenfri persillesovs og kogte kartofler. Jeg havde også lige lavet en portion brombæris med karamelsovs og chokoladesovs. Til chokoladesovsen brugte jeg den karamelliserede hvide chokolade fra Summerbird, som jeg er blevet forfalden til. Opskriften på isen og sovsene finder i her

Maden blev godt modtaget, men jeg tror egentligt, at sådan en flok nørdede gutter, bare er glade for, at de ikke selv skal lave mad eller have take-away 😉

glutenfri persillesovs

Kogt hamburgerryg

Jeg laver altid sovs med så meget saft og kraft fra det kød jeg serverer det til, som muligt. Med kogt hamburgerryg er det jo dejligt nemt. Ca halvdelen/to tredjedele af sovsen skal bestå af vandet hamburgerryggen har kogt i. Så skal der faktisk bare tilsættes ekstra salt og lidt peber og man har en velsmagende sovs. Mængdeangivelser er noget jeg ikke er så god til når det gælder sovs, da jeg bare blander halv-halv/to tredjedele-en tredjedel af fond/kogevand/stegesky og mælk/fløde/kartoffelvand. Jeg kommer godt med salt i vandet, når jeg koger hamburgerryg, og lader den koge til kernetemperaturen er 75 grader. Det tager omkring 1 time, hvis den er helt dækket af vand i starten og den vendes efter ca ½ time.

Men til 6 personer, som vi var den aften, var det ca 1,5 l sovs, der blev lavet og det var med to tredjedele kogevand fra hamburgerryggen. Resten af kogevandet fra hamburgerryggen kogte jeg ind med løg og gulerødder til en fond. Det er rart, at have sådan noget fond i fryseren, til en dag, hvor man ikke har noget kogevand/stegesky at bruge.

Jeg bruger ofte fløde frem for mælk, da jeg synes at både smag og konsistens bliver bedre. Desuden har jeg en klar idé om at fedt ikke er så farligt, som man i mange år har gjort det til. Fedtforskrækkelsen er overdrevet og forhindrer os bare i virkeligt at nyde maden, så brug noget fløde!

Glutenfri Persillesovs

1 l kogevand fra hamburgerryggen
½ l fløde
ca 1 dl maizena opløst i vand
1 lille potte persille
salt og peber

bring kogevand og fløde i kog. kom halvdelen maizena-vand blandingen i og bring det i kog igen. Tilsæt løbende mere maizena-vand blanding til sovsen har den rette tykkelse. Hak persillen fint og bland den i. Smag til med salt og peber.

Farvestrålende Coleslaw

Jeg har jo kastet min kærlighed på den røde spidskål, den er smuk og har en dejlig mild og blød smag. Jeg anstrenger mig for at få en god stor portion grønt på tallerkenen hver dag, og min kæreste er ganske med på den idé. En coleslaw er noget de fleste kan lide og som er nemt at lave til mange mennesker, så det var jo oplagt at lave sådan en med den fine røde spidskål 🙂

4 gulerødder
½ hoved rød spidskål
4 spsk eddike
1 spsk dijonsennep med honning (fra Maille)
2 spsk sukker
salt og peber
2 dl cremefraiche

Riv gulerødderne  groft og skær kålen i tynde strimler.  Rør en marinade af eddike, sennep, 1 spsk sukker, salt og peber, den hælder du nu over gullerødderne og kålen og blander det godt. Det skal nu stå og trække i ca. 1 time. Rør creme fraiche, det sidste sukker, salt og peber til en dressing som skal vendes i kålen umiddelbart før servering.

Til jer der har opdaget det så ja, jeg er meget glad for den dijonsennep med honning. Jeg er storforbruger af den, den er fast inventar i mit køleskab, og panikken breder sig kraftigt hvis jeg løber tør 😉
Ud over coleslaw er den genial til sennepsdressinger, den er nemlig stærk, men pga. honningen er den også sød og meget blød i smagen.

Denne gang var det en æblecidereddike jeg brugte, men jeg er stor fan af specialeddiker – graneddike, havtorneddike og hyldeblomsteddike f.eks. er virkeligt gode. De har en meget skarp eddiekduft og smag, men det er jeg jo fan af – surt og bittert, det er mig!

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *