Gulashsuppe

Min kære kæreste har sådan en gammel laset kogebog med opskrifter fra hele verden. Der er for hver opskrift en lille gennemgang af hvor den stammer fra, hvordan den oprindeligt blev tilberedt og så 2-4 opskrifter på forskellige versioner af retten.

Gulash har jeg altid syntes var dødkedeligt, kød – alt for lidt, kartofler – alt for mange og grøntsager udkogt til ukendelighed. Det smagte heller ikke af noget særligt. Jeg kunne hurtigt se at der ikke blev sparet på krydderierne i disse opskrifter og at grøntsagerne ikke blev kogt med hele simretiden igennem.
Så jeg tog gulash fra den kogebog med på madplanen, den belv så udtrukket i sidste uge. Meget passende med en simreret her i januar, jeg valgte gulashsuppen frem for den ægte gulash, som er mere en stuvning.

Denne ret er helt naturligt glutenfri og er derfor ganske god at have på repetoiret af faste retter. Der skal ikke bruges erstatningsproudukter eller dyre alternativer, for at få lækker mad. Noget af det jeg brugte i starten, var at gå efter de ting, som ikke krævede tilpasning. Det gjorde hverdagen nemmere ikke hele tiden, at skulle tænke over; hvad kan jeg erstatte med her og her.

Jeg har improviseret lidt og brugt dobbelt så meget peberfrugt og kun halvt så mange kartofler. Jeg foretrækker at det er kødet, grøntsagerne og suppen der mætter frem for kulhydraterne fra kartoflerne. Jeg har brugt babykartofler som kunne bruges med skræl selvom det er vinter. Det giver sådan en lille illusion om at man spiser sommer mad 😉

2016-01-11 19.07.16

Gulashsuppe – et naturligt glutenfrit vintermåltid 😀

Portionen her er til 4-5 personer flere hvis du serverer den med et lækkert glutenfrit brød f.eks dette ciabattabrød eller dette brydebrød.

Gulashsuppe

4 løg
2 grønne peberfrugter
250 g kartofler
100 g smør
500 g oksekød i tern eller strimler
1 tsk paprika
1 tsk røget paprika
1 spsk tørret merian
1 tsk stødt spidskommen
Salt og friskkværnet peber
1 l bouillon, gerne okse
1 ds hakkede tomater
1 dl rødvin
3 fed hvidløg

Hak løgene groft, skær peberfrugten ud i strimler og kartoflerne ud i mundrette stykker.
Smelt 50 g smør i bunden af en stor gryde, svits løgene i smørret til de er klare og tag dem derefter op af gryden. Smelt de sidste 50 g smør i gryden og brun kødet i det. Tilsæt paprika, røget paprika, merian, spidskommen samt salt og peber og bland det grundigt. Hæld bouillon i gryden og lad det simre i ca 1 time, længere tid hvis kødet ikke er næsten mørt.
Når kødet er næsten mørt tilsættes løgene, kartoflerne, de hakkede tomater og strimler af peberfrugt. bring suppen i kog og lad den simre til kartoflerne er møre. Evt. kan du vente med at komme peberfrugten i, hvis du ønsker den skal have bid. Når kartoflerne er møre tilsættes rødvin og knust hvidløg.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *