Glutenfrit i Marokko – nemmere end jeg troede

Jeg undgik, at få bare lidt gluten på hele rejsen. Imponerende nok synes jeg selv. Jeg er ikke altid så forsigtig, som jeg nok burde og prisen er nogle gange højere, end jeg bryder mig om. Men den måde marokkanerne laver mad gør det nemt at undgå gluten. Maden består oftest af kød og grønt tilberedt sammen og så er der brød, cous cous eller ris til. Ofte kun brød, men så spiser man bare kød og grønt. Få gange fik jeg mest kød og knap så meget grønt, men det kan jeg godt leve med. Glutenfrit i Marokko, er ikke sværere end dét.

Morgenmaden var dog lidt en udfordring. Brød er grundstenen i deres morgenbuffet. Der var ofte æg, men de var kogt tørre. Aldrig før har jeg fået æg, som var decideret tørre, men det kan åbenbart lade sig gøre. Nogle steder lavede de omeletter og spejlæg og så festede jeg. Der var youghurt på de fleste hoteller, nogle gange små bægre med forskellig smag. Den med løven på faldt mest i min smag, men de var utroligt søde og mindede mere om dessert end morgenmad. Andre steder var det en hjemmelavet youghurt med eller uden sukker eller en købt youghurt med eller uden sukker. Der var altid frisk frugt i form af appelsiner og bananer og forskellige tørrede frugter på buffeten. Bagte tomater med ost og masser af grønt og oliven var også en del af de fleste morgenbuffeter og jeg fik konsumeret så mange oliven! De dyrker oliven, så de smagte himmelsk. De fleste morgener var der masser af mad, men et enkelt sted, var jeg nødt til, at nøjes med fire små bægre youghurt, der var ikke flere.

Jeg havde frygtet, at jeg ville opleve, at få gluten fordi det måske var i krydderierne eller pga forurening fra brødbagning. Men jeg oplevede det ikke en eneste gang. Det skyldes nok den måde de tilbereder maden på. De bruger hovedsagligt udendørs køkkener og laver maden i taginer over gløder. Brød bages i bagerier og man køber dem på markedet. Selv restauranter og spisesteder laver en stor del af maden sådan. Det virker også, som om de har et bedre kendskab til hvor gluten findes end vi møder på restauranter herhjemme. Tjenerne reagerede straks jeg sagde no gluten og der kom en salat i stedet for suppen med pasta eller ekstra grøntsager. Fisk serveres praktisk taget altid paneret, men de lavede bare en portion til mig, som var stegt uden panering. Der var ingen tøven eller usikkerhed at spore, som jeg ofte møder herhjemme.

Med hensyn til kryderierne så ville de aldrig forurene dem med andet end rene krydderier. De er stolte af deres krydderier og kvaliteten af dem, med god grund. Duften og smagen af dem er fantastisk. Jeg købte lidt forskelligt med hjem og ville ønske jeg havde købt mange flere. Så i kan roligt kaste jer ud i at smage på deres skønt krydrede mad.  Og bare rolig, det er ikke stærkt.

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *