Glutenfrit hørfrøbrød uden gær

Jeg har manglet en god erstatning for rugbrød. Jeg bager et groft stenalderbrød med nødder, men det er anderledes i Smag og i konsistens end rugbrød. Nøddesmagen træder lidt for meget frem til min smag og jeg synes ikke det passer så godt til kødpålæg. Jeg har eksperimenteret mig frem til en sammensætning, der fungerer ok smagsmæssigt, den kan i finde her.

En dag faldt jeg over en opskrift på nøddefrit stenalderbrød, det lød interessant, da jeg netop ikke følte at konsistensen af stenalderbrødet var helt optimal til alt. Jeg modificerede opskriften, da konsistensen og smagen ikke var helt som jeg foretrækker, og laver nu dette brød lige så ofte som stenalderbrødet.
Jeg skærer begge brød i skiver og fryser dem i små portioner. Så kan jeg tage et par skiver op af det brød, jeg lige har mest lyst til og varme det på brødristeren. Det samme gør sig gældende med de forskellige franskbrød jeg bager og det fungerer virkelig godt 😀

Konsistensen af dette brød minder langt mere om rugbrød, og du kan jo komme flere kerner i hvis du ønsker et grovere brød, f.eks 50 g knækket boghvede/boghvedegryn/glutenfrie havregryn/hirseflager. Det kan også bages med Chiafrø, så skal du bare huske at komme vand i også da, chiafrøene suger meget væske. Brug 2 tsk chiafrø og tilsæt 1 dl vand. Ved brug af flødeost eller 38 % cremefraiche er dette brød også LCHF.

Glutenfrit hørfrøbrød

5 æg
100 g creme fraiche (kan erstattes af hytteost/græsk yoghurt/ skyr/flødeost)
1/2 dl smagsneutral olie (Jeg bruger olivenolie)
175 g kværnede hørfrø
25 g pofibre/kartoffelfibre
50 g hele hørfrø
50 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
1 lille tsk havsalt
2 tsk bagepulver

Sådan gør du:

Æggene piskes godt sammen med creme fraiche og olie og alle de øvrige ingredienser blandes sammen og tilsættes. Det hele røres godt sammen og kommes i en brødform (B: 11 cm, H: 7 cm, L: 25 cm) beklædt med bagepapir. Brødet bages i en 150 g varm ovn i 1 time og tages ud af formen for at afkøle på en rist. Formstørrelsen her kan sagtens indeholde halvanden portion af denne opskrift hvis man ønsker et højere brød. Ellers kan man bruge en kortere form evt. en engangsform af folie.

007

Friskbagt hørfrøbrød

Glutenfrit hørfrøbrød

Skåret

Jeg bruger forkværnede hørfrø som jeg fandt på et groupon tilbud for ikke så længe siden, men man kan fint selv kværne dem. Til det er det nemmest at bruge en kaffekværn, den maler dem rigtigt fint og er nem at bruge. men sørg for det er en, der også er nem at rengøre.

Her er det jeg bagte med Chiafrø og boghvedegryn i min nye flotte rugbrødsform fra Søstrene Grene.

SAM_0413

Friskbagt hørfrøbrød med boghvedegryn og chiafrø

SAM_0416

Skåret

Hvis i syntes smagen bliver for bitter kan i skifte halvdelen af de kværnede hørfrø ud med gule hørfrø. De gule hørfrø smager mindre bittert og mere nøddeagtigt. Farven på brødet bliver lysere af det selvfølgelig, men smagen kommer jo ofte først.

2015-07-05 11.29.16

Gule hørfrø fra Økologisk Supermarked.

De lyse hørfrø kan købes her.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

2 Comments

  1. Maria
    2019-02-07 / 10:54 am

    Kan man ikke bare undlade at kværne hørfrø?

    • Tekla
      Forfatter
      2019-02-07 / 12:40 pm

      Hej Maria

      Det er de kværnede hørfrø, der gør det ud for mel sammen med pofiber.
      Hvis du bare bruger hele hørfrø vil du ikke få et sammenhængende brød. Det vil simpelthen smuldre.

      Du kan erstatte halvdelen af de kværnede hørfrø med pofiber og bruge alm hørfrø for resten. Men du vil få et lysere brød med markant mindre smag og muligvis også et mere smuldrende brød.

      Venligst Tekla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *