Glutenfrie klejner

Sidste år forsøgte jeg mig med klejner efter en glutenfri opskrift, men de blev ikke gode. Dejen var for blød til, at rulle ud og forme, så jeg måtte ælte mere mel i, det gjorde dem tørre og mildest talt smagsløse. Derfor har jeg i år brugt, alle de glutenfrie bagerefaringer jeg har gjort mig det sidste år til, at lave denne opskrift. Det er nødvedigt med en strukturgiver, når dejen skal rulles ud og have en bestemt form, du finder en oversigt over strukturgiverne her. I den oversigt kan du også læse, hvad du kan bruge i stedet for husk, hvis du ikke bryder dig om smagen af husk.
Derudover har jeg erfaret, at der ofte er brug for lidt ekstra krydderier i glutenfrit bagværk. Strukturgiverne kan godt skjule smagen, så det er en god idé, at øge mængden af krydderier en lille smule.

2015-11-27 22.41.41

Skær firkanter med en sprække i midten med en klejnespore og vrid den ene ende ind igennem sprækken.

2015-11-27 22.41.29

Kog dem i palmin til de er gyldne, husk at vende dem jævnligt så de koger jævnt på begge sider.

Glutenfrie klejner

1 dl mælk
½ dl fløde
1 spsk Husk
100 g smør/margerine
60 g sukker
1 æg
1 spsk revet citronskal
1 spsk citronsaft
½ tsk kardemomme
½ tsk vanillepulver
175 g Gf mel https://teklaskoekken.dk/lys-glutenfri-basismel/
Palmin til at kogning

Pisk mælk, fløde og husk sammen og lad det stå i 5 minutter. Kom smør og sukker i og pisk det sammen til det er en ensartet masse. Tilsæt æg og pisk til det er luftigt. Tilsæt cirtonskal, citronsaft, kardemomme og vanillepulver og pisk det hele sammen. kom melet i og lad det køre på maskinen i et par minutter, til det er arbejdet godt sammen. Tag det ud og ælt det igennem på et meldrysset bord til dejen slipper.

Stil dejen på køl i minimum 4 timer. Rul det ud på et let meldrysset bord og skær klejnerne ud. Kog dem i palmin til de er gyldne på begge sider. Jeg vendte dem et par gange, så de blev jævnt gyldne.

2015-11-28 00.32.19

Masser af lækre sprøde, velsmagende klejner.

Portionen her giver ca. det halve af hvad der er i dåsen. Dobbeltportion fylder en stor kagedåse helt op. Det er vigtigt ikke at lægge dem i kagedåsen, før de er helt kolde, for så bliver de bløde. Jeg kom dem i for tidligt, så lad dem ligge og lufttørre natten over, før du kommer dem i kagedåsen. På den måde holder de sig lækre. Er de blevet bløde kan du lægge dem ud på en tallerken i nogle timer, så bliver de mere sprøde igen.

2015-11-29 23.49.29

Serveret sammen med pebernødder og et velfortjent glas portvin første søndag i advent.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

15 Comments

 1. Linda
  2015-11-30 / 1:18 pm

  Smørret skal det smeltes inden det kommer i dejen???
  Glæder mig il at prøve den ;-9

  • Tekla
   Forfatter
   2015-11-30 / 2:35 pm

   Hej Linda
   Jeg smelter ikke smørret, jeg tager det ud lidt før så det er blødt og lader maskinen køre til det er blandet sammen og er blevet jævnt.
   mvh Tekla

 2. Olivia
  2017-12-01 / 8:40 pm

  Kan bruge andet mel end Finax hvis man ikke kan tåle hvedestivelse? 🙂

  • Tekla
   Forfatter
   2017-12-01 / 9:10 pm

   Hej Olivia
   Du kan sagtens bruge en anden glutenfri melblanding, som ikke er for mørk eller grov.
   Det, som var godt ved den orange finax, som jeg brugte her, er netop, at den var uden hvedestivelse. Desværre er Finax holdt op med at lave den. Det var ellers den eneste melblanding, jeg har haft et godt forhold til .
   Mvh Tekla

   • Sandra
    2017-12-04 / 7:03 pm

    Har du prøvet dem med en anden type mel så?

 3. Karina
  2019-12-17 / 2:51 pm

  Tekla – Tusinde tak!

  Jeg er rørt til tårer.
  Endelig fandt jeg en glutenfri klejne-opskrift, der rent faktisk smager af klejner!

  Jeg er så glad og mit barnebarn ligeså.

  En rigtig glædelig jul til dig

  Mange hilsner

  Karina

  • Tekla
   Forfatter
   2019-12-17 / 6:40 pm

   Hej Karina

   Nu er det mig, der bliver rørt. Det gør mig så glad når mine opskrifter bringer glæde.

   Tusind tak for de søde ord og hav en rigtig dejlig jul <3

   Venligst Tekla

 4. Joanna
  2021-12-14 / 12:04 pm

  Hej Tesla, jeg har lige lavet dej til klejner efter din opskrift.
  Jeg brugte også bare blødt smør men det var ikke til at røre sammen med min håndmikser, jeg kunne slet ikke få det til at blive luftig efter jeg havde kommet æg i, det så stadig skilt ud. Efter jeg havde kommet mel brugte jeg dejkrogene og her blev dejen jævn men så blød så jeg måtte komme meget mere mel i ellers var det bare klister, jeg brugte rød final.
  Hvad har jeg gjort galt ?
  Jeg skal prøve at lave dem i morgen, men hvis dejen ikke bliver mere elastisk kan jeg ikke vride klejnerne ( jeg er desværre begyndt at ryste på hænderne, derfor din opskrift der ser ud til at kunne arbejdes med.
  Kunne det være en ide at røre smør, sukker sammen først til det lyst og derefter tilsætte øget så det kunne blive luftigt og derefter blande det sammen med mælk/fløde og husk blandingen ?
  Jeg er spændt på dit svar for netop klejner vækker så store minder fra barndommen og jeg plejer at sige, hvis jeg ikke får kogt klejner så bliver det ikke jul….så please hjælp mig

  • Tekla
   Forfatter
   2022-04-22 / 2:01 pm

   Hej Joanna

   den her opskrift er tilpasset til en hjemmeblandet melmix, som opfører sig meget anderledes end rød finax og lign. melblandinger. Det er derfor at du skulle bruge mere mel. Med hensyn til at det skiller og ser mærkeligt ud, så skyldes det Psylliumfrøenes måde at gelere på. Hvis du som du foreslår pisker det luftigt først vil du opleve at du ikke kan blande de fintmalede psylliumfrøskaller ordentligt i, da ve vil binde til de tynde væskemembraner i boblerne og dermed ikke gelere på samme måde.

   At det ser skilt og mærkeligt ud gør ingen forskel i den færdige dej, når du bruger den rigtige melmix, som opskriften er udviklet til. Når du bruger rød finax, som faktisk er designet til at give godt glutenfrit bagværk uden bruge af Psylliumfrøskaller, skal du enten finde en opskrift udviklet til brug med rød finax, eller udelade psylliumfrøskallerne. I den forbindelse skal du så netop bruge mere mel og tilpasse til den rette konsistens med mel.

   Desværre er glutenfrie opskrifter ofte meget følsomme overfor hvilken type mel du bruger, især når du erstatter med de melblandinger, der er designet til at virke som de er uden brug af andre strukturgivere (Psylliumfrøskaller, guargummi, xanthangummi og lign.).

 5. charlotte lundgaard
  2023-11-13 / 5:51 pm

  Kan man fryse klejnerne

  • Tekla
   Forfatter
   2023-11-13 / 6:26 pm

   Hej Charlotte
   Jeg har ikke prøvet at fryse dem, men umiddelbart vil jeg tro at man kan fryse dem.
   Mvh Tekla

 6. charlotte lundgaard
  2023-11-14 / 2:35 pm

  Hvor varmt skal palmin være

  • Tekla
   Forfatter
   2023-11-14 / 3:05 pm

   Jeg har aldrig arbejdet med temperatur, når du kommer en lille klump dej i skal det syde og boble og så skal du holde en pause hvis det holder op med at syde og boble, for så har dejen kølet palminen for langt ned. 🙈
   Jeg er sådan en der bager og laver mad med ører og øjne og knap.

 7. Charlotte Lundgaard
  2023-11-15 / 10:09 am

  Her kommer lige et spørgsmål mere. Hvor længe kan klejner holde sig.

  • Tekla
   Forfatter
   2023-11-15 / 11:14 am

   Jeg har haft dem i en lukket beholder i køleskabet i en måneds tid. Så en måned på køl, du kan med fordel lune dem i ovnen inden servering, så er de lige så lækre som nybagte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *