Glutenfrie havregrynskugler – luksuriøst juleknas

Jeg havde lavet et lille udvalg af glutenfri juleknas til juleaften og julefrokosten med familien. Der var mine pebernødder, som i finder opskriften på her. Der var nogle skumfiduser, som en bekendt har lavet. Der var også glutenfrie klejner og så var der selvfølgelig mine meget luksuriøse glutenfrie havregrynskugler, som du får opskriften på her.

Jeg har brugt den her opskrift i flere år og den er fantastisk, heldigvis findes der glutenfri havregryn på markedet, så dem behøver jeg ikke undvære 😀
Normalt rulles havregrynskugler i kokosmel og min originale opskrift bruger da også det. Jeg har dog i et par år brugt havregryn, der lige males lidt i en minihakker i stedet. Da min roommate, som jeg altid lavede juleknas og julebag sammen med, ikke kan fordrage kokosmel.
I år valgte jeg dog en anden overfladebehandling til mine havregrynskugler. Jeg har købt kobberfarvet kagestøv og det skulle selvfølgelig prøves af.

IMAG0466

Det findes i guld og sølv også. Det er et meget drøjt pulver, som virkelig smitter af på alt. Du får det på fingrene når du spiser havregrynskuglerne og at rulle dem betød kobberfingeraftryk på alt jeg rørte ved. Men de blev virkelig smukke.

Overvejer, at undersøge, om der findes noget man kan rulle eller spraye udenpå. På en eller anden måde forsegle dem, så de ikke smitter af og kobberlaget ikke sidder fast på det, de ligger på.
Det tager dog sin tid at rulle dem ind i støvet, så jeg rullede dem allesammen først, og så rullede jeg dem i et meget tyndt lag støv i bunden af en plastbøtte. Jeg tror at et porcelæns- eller glasfad ville være bedre. Jeg tog lidt pulver over i bøtten og lod det dække bunden, så rystede jeg alt det løse ned i den ene side og rullede kuglerne i det tynde lag.

Da jeg serverede de glutenfrie havregrynskugler juleaften og til julefrokosten, hvor folk var meget mistænkelige. De ville gerne se krukken, og læse hvad det var de spiste. Og det er noget så simpelt som et mineral koblet til et farvestof, i det her tilfælde silica med jernoxid.
Til gengæld var skumfiduserne et hit, sådan for alvor. Min nevø nåede at spise halvdelen af posen inden julefrokosten og jeg har måttet love hele familien opskriften. For det er åbenbart de bedste skumfiduser, der har set dagens lys 😉 De er gode ingen tvivl om det, men havde ikke forventet den begejstring.

Glutenfrie havregrynskugler

glutenfrie havregrynskugler

Det giver en ret stor portion, så hvis det er til privat julehygge, kan man med fordel halvere opskriften eller måske endda dele den i 4

300 g glutenfrie havregryn
200 g flormelis
75 g blødt smør
1½ dl fløde
75 g kakao
1 spsk likør efter ønske

Jeg tilsatte juleportvin, men man kan bruge rom, sherry, likør, kaffe eller hvad man lyster. Det giver et godt lille tvist til smagen, som de fleste sætter pris på. Massen må gerne være ret blød, så holder de sig lækre længere.

Alle ingredienserne røres sammen og massen stilles på køl i 1-2 timer før de rulles. De rulles i kagestøv, kokos eller krymmel og sættes på køl. De har ikke så lang holdbarhed pga fløden, så lav dem ikke i alt for god tid, før de skal bruges. Min skønne kæreste kommenterede på, at de var blevet kedelige efter 9 dage og jeg var enig med ham. Den originale opskrift siger at de holder 8-10 dage på køl og det passer meget godt.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *