Glutenfrie ciabattabrød med sprød skorpe

Ciabattabrød er en af de lækre Italienske brød, som bare smager himmelsk og har en fantastisk sprød skorpe og et blødt og luftigt indre.
Normalt kan du bage den nemme version, med en blanding af hvedemel og durummel, som blandes med vand, gær, salt og lidt olie og så hæver. Eller du kan bage den mere komplicerede og langsommelige, med en fordej, som langtidshæver og så blandes med endnu en dej, og det hæver derefter normalt.

Når det skal være glutenfrit kan man jo ikke bruge durummel, og det er jo netop durummelet som giver den sprøde skorpe, da det er en hårdere kornsort og derfor er melet mere grovkornet. Det giver en helt anden struktur når man blander en fintmalet og en grovkornet mel i et brød. Det er lidt det samme man ser, når man bruger fuldkorn, for fuldkorn kan heller ikke males så fint. Men hvad gør man så for at få en lign. overfladestruktur?

Jeg har erfaret at rismel, som ikke er helt fintformalet har lidt samme grovkornethed som durummel. Så jeg bruger det på samme måde, som man bruger durummel til pizza og ciabatta. Som et suplement til dejen, men mest af alt til at ælte i, rulle ud i, forme i og drysse med.

Jeg har valgt kun at forsøge mig med den nemme og hurtige løsning, da jeg ikke er sikker på at det vil være særligt nemt at lave det med en fordej, når det er glutenfrit.

2015-10-27 23.55.35

Opskriften giver 2 brød

Glutenfrie Ciabattabrød

6,5 dl vand
50 g gær
20 g husk
2 tsk groft salt
1 dl olivenolie
400 g lys glutenfri melmix
100 g grovkornet rismel.

Oplæs gæren i vandet, pisk husk i og lad det stå i 5 minutter. Tilsæt salt, olivenolie og mel og bland det godt sammen på maskine. Det bliver en let klistret dej, som æltes igennem på bordet med lidt rismel, til det slipper bordet.
Lad det hæve i 2 timer og skær nu dejen over i to og form brødene, uden at trykke for meget på dejen. Det er vigtigt ikke at klemme luftboblerne ud af dejen, da den skal være luftig. Drys brødene med en lille smule rismel og rids dem på langs med en skarp kniv. Lad dem efterhæve i 1 time og bag dem ved 220 ºC i 30-35 minutter.

2015-10-27 23.56.29
Det er mindre luftigt end normal ciabatta, men jeg min gær var ikke helt frisk, så jeg håber at det hæver mere næste gang.

Smagen er jo altså ikke helt, som vi kender den fra ciabattabrødene. Ris smager anderledes end hvede og det samme gælder majsstivelse og ærteprotein som Pizza e Pane melmixen også indeholder. Men det smager fortrinligt og har en lækker sprød skorpe og et blødt indre. Jeg serverer det, som tilbehør til supper og salater med hvidløgssmør, eller med en god portion revet ost og så ristet i ovnen til osten er smeltet. Jeg bruger det også ristet til brunch og selvfølgelig crostini og bruchetta.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 thoughts on “Glutenfrie ciabattabrød med sprød skorpe”