Glutenfri øl – En ølentusiasts mareridt eller ?

Jeg er ølentusiast! I ved en af dem, der ved noget om hvordan karamelristet malt adskiller sig fra chokladeristet malt i forhold til smagen i øl. En af dem der sidder og dufter til øllen, kigger på skummet og smager flere gange for at bestemme om bitterheden er helt rigtig. Når man, som ølentusiast  får dommen glutenintolerant og øl ikke længere er tilladt at indtage. Hvad gør man så? Jamen, man går da på jagt efter god glutenfri øl!

Markedet er begrænset i danmark desværre og selvom jeg har til et godt stykke tid, med at finde og smage nye glutenfrie øl, løber jeg tør på et tidspunkt. Det er også desværre sådan, at meget få barer og værtshuse har glutenfrie øl. Eller det gælder ikke hvis man tæller Sol og Corona med, men jeg har ikke kunnet finde noget officielt om, at de er glutenfrie, og der er bygmalt i, selvom de hovedsageligt er majsbaserede. Desuden er bygmalt fremhævet med stort bag på begge etiketter, så jeg tror ikke de overholder grænseværdien på 20 ppm. Hvis du kan lide dem kan du jo prøve ad, om du reagerer på dem.

Det betyder, at når jeg er ude holder jeg mig til vin og cider. Min kære kæreste synes, at jeg skal flytte min entusiasme, over på rigtigt gode irske og engelske ciders, dem er han nemlig rigtigt glad for. Så måske bloggen kommer til, at indholde noget om dem også i fremtiden 😉

Jeg har allerede smagt en del glutenfrie øl, som jeg gerne vil dele min holdning til, med jer. Det har været min erfaring indtil videre, at de glutenfrie øl er i den lyse og bitre ende af skalaen. Hvilket er forventeligt da de er nødt til at erstatte noget af bygmalten med majs, ris eller sorghum og de giver ikke på samme måde farve og dybde til øllet. Dog burde man kunne enzumatisk rense mørke øl, ligesåvel som lyse øl.

De fleste af dem skal købes hos vinhandlere og i specialforretninger og de er halvdyre, men jeg synes det er prisen og besværet værd, at man kan nyde en øl indimellem. De fleste steder, der har glutenfri øl har kun én variant, så jeg er begyndt at finde online forhandlere også, det er bare ofte ret dyrt i forsendelse. Men der kommer links efterhånden som jeg finder gode steder.

Indtil videre har jeg prøvet:

Willemoes Glutenfri Lager

Willemoes-Lager-280x384

Den er syrlig og let i smagen og klart bedre til en lun sommeraften sammen med en let frokost end på en kold efterårsdag med en kødret.
Jeg synes den er lidt for syrlig og at smagen er lidt for let til en klassisk øl. Smagen holder ikke så godt og bitterheden er også for flygtig.
Den kan købes i Coops butikker og er værd at give et forsøg.

Ørbæk American style pale ale Glutenfri

ørbæk glutenfri øl

Den er jeg ikke fan af, synes ikke den smager af øl overhovedet og den er også brygget på hovedsagligt majs. Men jeg synes alligevel at i skal give den en chance og se om den er noget for jer.
Den er let og lys i smagen med en bitter sødme, og vil passe godt til lette salater eller iskold på en varm sommerdag.
Jeg fandt den i Superbrugsen, og jeg ved at de fast forhandler Ørbæk øl, så det er et godt bud at kigge der.

Estrelle Damm Daura

daura damm glutenfri øl

Den er min absolutte favorit indtil nu. En virkelig god øl, rund og blød med en god bitterhed i eftersmagen, men ikke for meget. Den går til det meste mad og er rigtig god at nyde alene. Den har vundet en del priser for bedste glutenfri øl de sidste mange år, og er nok den der kommer til at være mit valg til årets julefrokoster.
Den kan købes i Føtex, har ikke set den så mange andre steder, men har heller ikke støvet alle butikker igennem efter glutenfri øl endnu.

Daas Blond

daas blond glutenfri

En ganske god øl, en ægte belgisk øl og de har altid været min svaghed. Der er en sødme over de belgiske øl, som denne også har, selvom den også er syrlig med en god bitterhed.
Den har jeg fundet i en specialforretning, her i Odense ved at spørge efter deres glutenfrie øl. Det står med meget små bogstaver bagpå, at den er glutenfri, til gengæld er den også vegansk og økologisk.
Bryggeriet laver så vidt jeg kan se kun tre øl, som alle er brygget efter samme principper.
Det er i Vinens Verden i Slotsgade, at jeg fandt begge øl fra Daas.

Daas Ambre

daas ambre glutenfri

Den er en lille smule mørkere end Daas Blond og sødere i smagen og er den bedste af de to jeg har smagt fra Daas. Både Ambre og Blonde Kan købes lige her og ellers har de dem periodisk i Bilka, Meny eller hos vinspecialister.

Mikeller – I Wish

I-Wish-IPA-glutenfri1-565x1020

En jule IPA som jeg købte til familiejulefrokosten. Den fandt jeg i H.J.Hansen vinspeciallisten i Odense.
Det er en letkrydret IPA, som ikke er så bitter, at den bliver for meget. Den passer meget godt til julemaden. Den er let og lys i smagen og er dejligt frisk. Jeg er som skrevet nedenfor ikke den store fan af IPA’er, men den her er ganske udemærket.

De næste på listen over øl jeg skal smage er også fra Mikeller, dem har jeg endnu kun fundet på en webshop og ikke i en fysisk butik. http://shop.mikkeller.dk/product-category/beer/gluten-free/

Mikkeller – Peter, Pale and Mary 

Peter_Pale_And_Mary_Gluten_Free_Low_Res

En IPA, IPA har aldrig været min favorit og er som regel for syrlig og bitter for mig. Denne er dog fantastisk lækker, men en blød rund og mild bitterhed samt en perfekt kombination af syrlig og sød. Virkelig en anbefalingsværdig øl!

Jeg vil opdatere dette blogindlæg efterhånden som listen vokser og vil selvfølgelig gøre dig opmærksom på det, hver gang jeg har opdateret det. Håber at du ikke opgiver øl, selvom du nu ikke længere kan få en billig slotspilsner på dåse 😉

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

12 Comments

  1. Henry A Elkjær
    2015-02-01 / 12:40 pm

    ..om ca. 14 dage starter jeg mit “forsøgsbryg” op med havre øl , første bryg bliver en “Havre-hyben-hyldeblomst Ale”….til brygget bruger jeg : 2,5 kg Havremalt (med avner)fra “Fawcet Malting” og 2,5 kg havre malt fra “Castle Malting”, jeg bruger humlerne Fuggle og Willamette, derudover ca. 900g honning, brygget bliver på ca.20 Liter…jeg har ristet ca. 1kg havre (med avner) så det ligner alm CrystaL-malt og ca. 750g havremalt (uden avner) så det giver lidt farve…..når brygget har lagret færdig er du velkommen til at prøvesmage

    Henry A Elkjær
    Nanobrygger for sjov
    Ringsted

    er på Facebook med bl.a : Glutenfri brygning, Havre Øl og Elkjr’s bryggers

    • Tekla
      Forfatter
      2015-02-01 / 1:56 pm

      Det lyder spændende 🙂 Det vil jeg meget gerne, jeg finder dig på facebook!
      Specielt hyben delen er interessant, i efteråret var jeg til ølsmagning med Pladderballe Bryghus, ja jeg tager til ølsmagningsevents, selvom jeg ikke længere kan drikke øllene 😉
      Deres brygmester fortalte om deres forsøg med hyben i øl og hans udmelding var; gør det ikke, så jeg vil da gerne høre om hvorvidt du får det til at lykkes 🙂 Der er noget i hyben der får øllen til at gelere, men det kan man sikkert komme om ved hvis man ved hvordan.

      • Henry A Elkjær
        2015-02-01 / 2:49 pm

        ..kommer ikke hyben i “kogningen” sammen med humlen .. de får lov til at “tør-humle” i gærspanden , så det er minimalt af (tror det er pektin) “tyknings-ting” der kommer i øllet

        • Tekla
          Forfatter
          2015-02-01 / 3:27 pm

          Ok glæder mig til at høre om resultatet, jeg er stor fan af hyben, så det er meget spændende om det fungerer i øl 🙂

          • Henry A Elkjær
            2015-02-12 / 4:50 pm

            ..min mæske pumpe “brændte” af så jeg fik ikke “sparget/renset” havremalten godt nok, ..håber brygget bundfælder,..det gærer og dufter fint…har bestilt 2 nye pumper, så jeg kan brygge igen om ca. 14 dage..vil komme lidt ris og majsflager i næste bryg, derudover bliver det med lyngblomst, “First Gold” humle, honning og lidt porse

  2. Jesper
    2019-02-15 / 8:03 pm

    Hejsa
    Takker for en god liste til en ny uklækket gluten allergiker som har haft en stor svaghed for bayerske øl.

    • Tekla
      Forfatter
      2019-02-17 / 12:36 am

      Hej Jesper
      Så er det nok de tre fra Daas du skal starte med. De er superlækre 🙂 Og så er jeg altså vild med Dauraen, det er en lager, som virkelig har den rigtige balance mellem bitter og sød. Den har også vundet en del priser.

      Jeg har også kastet min kærlighed på de gode engelske ciders, som et alternativ. Mest fordi de fleste glutenfrie øl ikke er naturligt glutenfrie og derfor kan jeg ikke tåle at drikke mere end en enkelt indimellem. Dukan læse mere om ciders her: https://glutenfriforbegyndere.dk/engelsk-cider-naturligt-glutenfrit-og-forfriskende-laekkert-cidersmagning-paa-the-tipsy-toad-i-odense/

      Jeg håber du finder dig godt til rette i dit nye liv!

      Venligst Tekla

  3. 2019-03-27 / 9:12 pm

    Min første glutenfri øl – ANARCHY EXILE, GLUTENFRI APA – den er overraskende god 😉
    Jeg købte den i Kvickly Middelfart og har også set den hos Bagsværd Vinhandel.

    • Tekla
      Forfatter
      2019-03-27 / 9:38 pm

      Hej Elund
      Det lyder som om jeg skal forbi Kvickly her i Aalborg og se om de har den 🙂
      Tak for tippet 🙂
      Venligst Tekla

  4. Allan
    2020-08-21 / 7:26 pm

    Prøv Old Speckled Hen gluten free fra Greene King den er virklig god 🙂

    • Tekla
      Forfatter
      2020-08-21 / 7:48 pm

      Tak Allan
      Den vil jeg helt sikkert finde og smage 😊
      God weekend
      Tekla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.