Glutenfri lammefrikassé med efterårsgrønt og rødder

Jeg deltager for første gang i madbloggerudfordringen. I kan læse mere om, hvad det går ud på og finde alle de spændende udfordringer her. Jeg synes det er rigtigt sjovt, at kunne være med på generelle udfordringer, når nu mit fokus på bloggen er så snævert. Men det er en af de måder, jeg forsøger at vise, at glutenfri mad ikke behøver, at lide under begrænsninger. Selvfølgelig er der ting, man bare ikke kan, men det er faktisk ret sjældent jeg løber ind i dét. Det kræver opfindsomhed og gåpåmod, men der findes en løsning på de fleste ting.

Denne ret er mit svar på madbloggerudfrordring#9 – Alt i én.

Opgaven lyder på, at der skal laves en ret, som er tilberedt i kun én beholder. Altså at alle ingredienser er tilberedt i samme beholder. Hvilken beholder man anvender er valgfrit, men intet andet end evt pynt, må tilberedes ved siden af.

Jeg elsker en god frikassé og det er jo netop noget man tilbereder i én beholder, i dette tilfælde en gryde. Og det overrasker nok ikke nogen, at valget er faldet på noget med lam, jeg har jo en forkærlighed for lam 😉 Noget af det jeg elsker ved frikassé, er at det er simremad men det er samtidigt nemt og ret hurtigt at lave.

I følge den store danske ordbog af Gyldendal: “frikassé, ret af kød, udskåret i stykker. Oprindelig en ragout af grøntsager, fisk, fjerkræ eller kød. Nu betegner frikassé mest en lys stuvning med fløde af kalv, lam eller kylling, krydderurter og spæde grøntsager.”

Efterårsgrøntsagerne virker ofte knap så spæde, men de er jo netop friskoptaget af jorden her om efteråret. Så årstiden taget i betragtning, har jeg valgt at bruge dem. Jeg var meget heldig, at jeg faldt over færske irske lammeculotter i Kvickly. Ellers er det nogle gange svært at få fat i godt lammekød. Men man kan også bruge kalvekød eller oksekød, hvis man ikke kan finde lam.

2015-10-02 19.08.45

Nu hvor jeg har fået min oldemors gamle fajancestel, hvor der er ikke mindre end to suppeterriner, har jeg selvfølgelig valgt, at servere den i den ene af dem 🙂

Glutenfri lammefrikassé

Til 4 personer

35 g smør
400 g lammeculotte i tern
350 ml oksebouillon
1 tsk havsalt
Friskkværnet peber
400 g jordskokker i halve/kvarte
¼ l fløde
2 spsk Maizena majsstivelse til jævning
100 g sødekartofler i mindre stykker
2 små rødløg i kvarte
200 g markchampignon i halve eller kvarte alt efter størrelsen
Lidt frisk grøntkål grofthakket, jeg brugte 2 blade.

Varm smørret i en gryde og brun kødet. Tilsæt bouillon, salt og peber og lad det simre i 40 minutter under låg. Tilsæt jordskokker og lad det koge i yderligere 10 minutter, stadig under låg. Ryst fløden med maizena og tilsæt den sammen med sødekartofler og løg, bring det i kog og lad det koge i 5 minutter under omrøring. Kom champignon og grønkål i og smag til med salt og peber. Server straks.

2015-10-02 19.10.42

Når du kommer svampe og grønkål i til allersidst, bevarer begge dele sprødhed og bid. Jeg foretrækker, at mine grøntsager ikke er kogt for bløde, men vil man hellere have det blødt, kan man komme det i sammen med sødekartoflerne.

Til pinse lavede jeg en kalvefrikassé med forårsgrønt, som var et stort hit og er du ikke til de grove grøntsager, så er den et friskt alternativ.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

2 Comments

 1. 2015-10-12 / 8:02 pm

  Hvor ville jeg gerne eje din terrin. Jeg er vild med fint porcelæn, og har siden jeg som barn fik læst om dengang Emil fra Lønneberg sad fast i suppeterrinen, drømt om fine stel.

  Frikasséen ser mums ud.

  • Tekla
   Forfatter
   2015-10-12 / 9:12 pm

   Haha det havde jeg helt glemt at han gjorde, men ja det giver suppeterriner noget helt nyt, visuelt 🙂
   Tak, jeg er også rigtigt glad for at have fået det stel, det er frygteligt skrøbeligt, men så fint.

   Den smager virkelig også godt, og det er så nem og lækker gæstemad 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *