Glutenfri grøntsags spiraltærte a’la Tekla

Siden jeg faldt over denne video, har jeg haft lyst til, at lave min egen version af den tærte. Den er bare så flot, og ville virkelig imponere som tilbehør til en lækker middag. En glutenfri grøntsags spiraltærte – tætpakket med det bedste fra rodfrugtskuffen.

Jeg har dog haft ret svært ved, at få fremstillet en glutenfri tærtebund, som jeg er tilfreds med. Men nu er den der endelig!
Jeg har været igang med at kigge på hvilke grøntsager jeg ville bruge, da jeg syntes de var lidt kedelige, dem i opskriften. De bruger gulerødder i forskellige farver, men jeg har valgt en mere varieret rodfrugtblanding.

Glutenfri grøntsags spiraltærte

Glutenfri grøntsags spiraltærte

Glutenfri tærtedej:

1 spsk Husk
2 dl vand
125 g smør/margarine/olie
1/4 tsk salt
50 g boghvedemel
160 g fuldkornsrismel

Bland vand, husk og salt grundigt og lad det stå i 5 min. Pisk smør i til det er jævnt og tilsæt boghvedemel og rismel og rør til det er sammenhængende. Ælt det  sammen på bordet med rismel til det slipper og rul det ud med rigeligt rismel. Placer den udrullede dej i en smurt tærteform og skær kanten til. Prik bunden let med en gaffel, for at undgå luftbobler under den og forbag den ved 200 grader i 15 minutter.

Bunden på billederne her er bagt med fint rismel, da jeg ikke havde mere fuldkornsrismel, så den er meget lys. Jeg foretrækker det lidt grovere look som fuldkornsmel giver 🙂

Fyld:

3 gulerødder
2 små sødekartofler
2 aflange rødbeder
1 grøn squash
1 persillerod

Jeg ville gerne have haft gule gulerødder, så der kom noget gult i også, sødekartoflerne er jo også orange, men kunne ikke finde nogen. Kunne også have valgt en gul squash/gourgette, men dem var der heller ikke nogen af.

2 dl creme fraiche
2 spsk dijonsennep med honning
2 æg
1 spsk hjemmelavet urtesalt (opskriften finder du her)
friskkværnet peber
Olivenolie til at sprinkle ud over overfladen

Rodfrugterne skrælles og skæres i tynde strimler på langs med en skræller. Jo længere jo bedre og det er også en god ide at skære dem til så de er lige brede. Squashen skæres i tynde strimler på samme måde, men sørg for at hver strimmel har en kant af grønt.
Creme fraiche, sennep og æg piskes sammen og hældes ud over den forbagte tærtebund. Urtesalt og peber drysses ud over. Start med, at rulle en strimmel sammen og læg så lag udenpå, når din rulle når en vis størrelse lægges den i midten af tærtebunden. Fortsæt med at lægge strimler i lag rundtom indtil du når ud til kanten. spinkel olivenolie ud over og bag tærten ved 200 grader i 35-40 minutter.

Sørg for at have en helt skarp kniv til, at skære tærten ud med, da grøntsagerne gerne bare vil give efter og flade ud, så ser den knap så pæn ud lige så snart du har skåret i den.

Den er fryseegnet og smager lige så godt lunet dagen efter 🙂

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

2 Comments

 1. Joanna
  2022-02-02 / 1:40 pm

  Hej Tesla, tak for dejlig inspiration.
  Jeg har det ikke godt med smag og lugt af boghvede, hvad kan du anbefale i stedet for ?

  • Tekla
   Forfatter
   2022-02-02 / 1:55 pm

   Hej Joanna
   Boghvede kan bedst erstattes af quinoa og hirse og jeg kan bedst selv lide duft og smag af quinoa. Især hvid Quinoa eller Quinotto fra Aurion fungerer godt smagsmæssigt.
   Ellers kan boghvedemel erstattes med linsemel, som er mere smagsneutralt.

   Jeg håber du finder en erstatning, som passer til dine smagsløg. For det er en af de store udfordringer med de naturligt glutenfrie ingredienser, de har allesammen meget mere genkendelige dufte og smage end hvedemel. Så det brød vi bager, vil også smage og dufte mere af de ingredienser vi bruger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *