Glutenfri bagning – hybris og nemesis

Indimellem begår jeg en lille smule hybris og bliver ramt af nemesis. Glutenfri bagning – hybris og nemesis i Teklas Køkken.

F.eks. var jeg ret sikker på, at jeg nemt lige kunne lave fastelavnsboller. Fastelavnsbolleprojektet er nu fejlet totalt adskillige gange. Jeg kan ikke få lavet en dej, som ikke knækker når man ruller den ud og vil komme fyld i den. Jeg har altid bagt nogle helt fantastiske madboller med fyld og prøver pt. at lave gammeldags fastelavnsboller med cremefyld, så det er noget jeg gerne vil mestre. Den rette melblanding blev fundet og jeg fik en dej, der var nem at arbejde med. Men det kostede mere arbejde, end jeg selvsikkert havde forudset.

Næste gang jeg tænkte; Hah sådan en blåbærtærte fikser jeg da lige i en ruf, bruger bare orange Finax, den er god til ting, der skal rulles ud. Fik jeg noget af en overraskelse, for den er ikke god til tærtebund. Dejen blev alt for blød. Så smører jeg da bare dejen ud i tærteformen, problem løst, troede jeg! For nej, bunden smagte godt, men var så tør og porøs, at den smuldrede til krummer, bare man satte skeen i den. Ikke godt nok til perfektionisten, så der er meget arbejde endnu, før jeg finder den perfekte tærtebund.

Hvad er de så – som er så svært

Uanset hvor meget de glutenfrie melmix påstår, at man bare erstatter sin normale glutenholdige mel med denne. Og vupti så får du præcist det samme resultat, som du plejer at få, så er det en sandhed med modifikationer.

Du risikerer, at få en dej, der enten er for tør, for blød, smuldrer når du forsøger, at forme det, ikke skal forhæve, for så falder det sammen og man har sten efter bagning og ikke mindst er smagen altså ikke den samme.

Så du skal altid ud, i et større detektivarbejde, for at finde den rigtige melblanding enten færdigkøbt, eller selvblandet. Heldigvis kan du hente inspiration fra de mange andre, der har kæmpet kampen før dig selv. Og det gør jeg hele tiden, men jeg er jo kræsen og vanskelig. Så jeg skal altid lige se, om jeg kan gøre det bedre 😉

Det handler om, at finde den rette melblanding, til hvad end du ønsker at bage, og der er et utal af muligheder. Nogle af dem er meget afpassede og bliver vildt mærkelige, når man blander dem med andre meltyper. Andre er mere taknemlige, at arbejde med.
De er gode til forskellige ting både pga. bageegenskaberne, men også pga. smagen. Nogle er ret smagsneutrale, mens andre har en meget genkendelig smag. Jeg bager ofte mørdejskager og så krydrer jeg dejen med vanille, kanel, kardemomme eller lign. Nogle gange går det helt galt, da smagen af meltypen anvendt, går rigtigt dårligt sammen med de krydderier, jeg har kommet i.

Man drømmer om en nem løsning, hvor man har én meltype, som man bare kan bruge til alt. Men sådan er glutenfri bagning desværre ikke. Derfor har jeg nu et helt skab fyldt med mel af forskellig art, som jeg bruger til forskellige ting.

Andre udfordringer

Ud over alle disse forhindringer, så skal man også indregne, at man ikke får nok fuldkorn i en glutenfri kost. Det gør udfordringen desto større, da man skal forsøge at få fuldkorn ind i selv sine kager, for at få nok. Jeg elsker udfordringen, eller i hvert fald når jeg får det rigtigt i første forsøg 😛

Jeg har meget mere, at lære endnu, end jeg nogle gange selv går og tror. Men med mine bagebøger og al den øvelse jeg giver mig selv, bliver jeg bedre hver dag. Nu har jeg også meldt mig til et bagekursus, hvor jeg håber at få en masse gode fifs og idéer jeg kan dele med jer.

Den lektion jeg har lært mere end nogen indtil nu, er at tålmodighed er noget, jeg ikke har nok af 😉

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *