Gluten- og mælkefrie snackrugbrød til madpakken

Indlægget indeholder reklamelinks markeret med *

Jeg har altid elsket små snackrugbrød, som man havde med i madpakken ved siden af f.eks en humpel ost eller en snackpølse. Bare som de var eller med tørrede bær og måske endda chokoladestykker i. På min folkeskole kunne vi købe små snackrugbrød i kiosken, hvor duksen også hentede skolemælken til hele klassen.

Jeg har egentligt aldrig rigtigt kunnet lide alm. rugbrød med pålæg, brød til pålæg ratioen er for høj. Samtidig er både pålægget og brødet påvirket af hinandens smag og er blevet smattet og blødt af, at være lagt sammen med smør eller margarine. Derudover er brødet blevet tørt og trist af, at være skiveskåret, så rugbrød i en madpakker er bare ikke noget jeg nogensinde har haft et godt forhold til.

Med mindre det er de små snackrugbrød! De holder den lækre bløde kerne længere, fordi man sjældent skærer dem over, eller kun gør det lige før brug. De er oftest bare lagt ved og så kan man spise dem til sit pålæg, som jo næsten heller aldrig er en halvdød skive alm. hamburgerryg, men også mere spændende. Og man bestemmer selv ratioen bid for bid, det er nok min favoritting ved dem.

Jeg har her lavet nogle af dem som klassiske små firkantede rugbrød, men også lavet nogle i en ugleform, så de er lidt sjovere at have med i madpakken 😀
Derudover har jeg lavet nogle i en flad og lidt større form, så man kan lave nogle lækre rugbrødssandwich til madpakken.

Har du ikke en slip-let form med små firkanter, kan du købe en lige her*. De har også mange fine figurforme hvis man gerne vil forkæle sine børn med figurbrød 😉

mælke- og glutenfrie snackrugbrød:

Portionen her er lavet til mig selv, men de kan fint fryses, så man kan med fordel lave en større portion, hvis det er til børnenes madpakker eller til en børnefødselsdag.

25 g gær
3 ½ dl vand
1 spsk honning eller sirup
1 spsk fiberhusk
1 stk groft salt
50 g hørfrø
50 g solsikkekerner
50 g boghvedeflager
50 g glutenfrie havregryn
50 g majsmel
50 g boghvedemel
1 spsk carobpulver (kan købes lige her*)

50 g tørrede tranebær
50 g grofthakket mørkt mælkefrit chokolade
50 g revet gulerødder

Gæren opløses i vandet og honning, havsalt og husk tilsættes. Bland det grundigt og lad det stå i 5 minutter. Bland alle de andre ingredenser sammen i en skål og tilsæt det. Rør det hele godt sammen.

Dejen deles nu i tre portioner, i hver deres skål og i den ene skål blandes tørrede tranbær, i en anden skål blandes den hakkede mørke chokolade og i den sidste skål blandes de revne gulerøddder.

Dejen fordeles nu i små smurte forme og overfladen glattes med vand og prikkes med en gaffel/nål. Hvis du foretrækker, at fore din brødform med bagepapir, kan du smøre lidt olie på bagepapiret, så får du en smuk gylden overflade.

Stil det til hævning i 1½-2 timer og bag det i varmluftovn ved 175 grader i 40-60 minutter afhængig af din ovn. Er du i tvivl tages det ud og vippes ud af formen. Hvis det er færdigt vil det have en hård skorpe og lyde hult når du banker på det med en gaffel.

Det brød i hjerteformen skulle have 10 minutter mere end de mindre forme, Så størrelsen på formen har også betydning for, hvor længe de skal have.

Man kan også lave en portion med 50 g græskarkerner, bruge rosiner i stedet for tørrede tranebær eller komme hakkede nødder i. Man kan også bruge en mindre mængde chokolade eller tørrede bær, hvis man ikke er lige så stor en fråds som jeg er 😉

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

2 Comments

  1. Edith
    2015-07-24 / 7:05 pm

    Kan man bare bruge alm kako i stedet for carob pulver?

    • Tekla
      Forfatter
      2015-07-25 / 6:35 pm

      Hej Edith
      Ja, det kan man godt, man skal bare være opmærksom på at kakao farver mere og smager kraftigere, så der skal bruges lidt mindre.
      Carobpulveret bruges for at give farve og tilføre vitaminer og mineraler, det skal helst ikke give smag. Men det indeholder flere vitaminer og mineraler end kakaopulver gør.
      mvh Tekla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *