Fuldkorn i glutenfri kost og noget om tikampen

Der har været stille her i Februar og starten af Marts og det er fordi jeg som sædvanligt på denne årstid er rendt ind i en hel del sygdom. Mit immunforsvar dykker alvorligt her i Januar/Februar og selvom jeg får influenza vacinationen, så render jeg ind i sygdom. I år Nøjedes jeg med en lungebetændelse, wuhuu kun 3 ugers sygdom. 

I år har jeg meldt mig til tikampen, fordi jeg gerne vil inspireres til, at leve lidt sundere. Ikke fordi jeg egentligt synes, at jeg lever usundt. Men det er altid godt at få lidt ny inspiration.

Fuldkorn i glutenfri kost

Her i den først uge har temaet været fuldkorn og det er jo én af de ting, du skal være ekstra opmærksom på. At du får nok fuldkorn i glutenfri kost. En stor del af det brød vi kan købe er ikke fuldkorn og de fleste bageblandinger og melmix er heller ikke. Heldigvis bliver der flere og flere ordentlige produkter med fuldkorn tilgængelige. Men jeg foretrækker nu stadig, at bage selv, så jeg er sikker på, at der er nok næring og fuldkorn i mit brød.

Hvilket glutenfrit mel er fuldkorn?

Fuldkorn betyder at alle dele af kornet er malet med. Skaldele og kim er ikke fjernet før kornet males til mel. Det er i skaldelen at de fleste fibre sidder og det er i kimet at de fleste vitaminer og mineraler sidder. Resten er stivelse og lidt protein. Derfor er fuldkorn sundere end fint mel, som er uden skaldele og kim.

De glutenfrie kornsorter der er anderkendte kilder til fuldkorn i Danmark er: Glutenfri Havre, Hirse, Majs og Ris.

Du har måske opdaget at Boghvedemel, Teffmel og Sorghummel også sælges som fuldkorn. Er det så falsk markedsføring?

For boghvede ja, det er det. Boghvede kan ikke være fuldkorn, da det er en nød og derfor ikke har skaldele og kim på samme måde som korn. Nødden har rigtigt nok en skal ligesom hasselnød og valnød. Om skallen males med, når de kalder det fuldkorn ved jeg ikke. Men når du køber hel boghvede er det som regel knækket altså uden skal.

Sorghum og Teff derimod er græssorter, de er en anden familie end de græssorter vi kalder korn. Ikke desto mindre har de samme opbygning altså en skal rundt om et kim og en stivelsesholdig kerne. Derfor kan de godt kaldes fuldkorn, når skaldele og kim er malet med. De er bare ikke anderkendt, som fuldkorn under den danske definition.

Hvordan får du nok fuldkorn i glutenfri kost?

Du kan vælge, at købe glutenfri fuldkornspasta, der er nogle udmærkede varianter med fuldkorn. Jeg vælger dog oftest de varianter uden fuldkorn, da jeg synes de smager bedre og har en bedre konsistens. Det gjorde jeg også da jeg spiste gluten.

Du kan bruge fuldkorn i din bagning.
Faktisk bruger jeg omkring 35 % fuldkorn når jeg laver min lyse basismel, som jeg bruger til kager, pandekager/vaffler og hvidt brød. Jeg har nemlig kun fuldkornsmajsmel og fuldkornshirsemel, så ud over de 350 g fuldkornsmel, kommer jeg 200 g fuldkornsmel i.
Min fuldkornsblanding er oppe på 50-60 %, hvis jeg kommer over 60 % begynder bageevnen at falde. Så bliver brødet for tungt.

Tikampen

Ugens udfordring er som sagt at få mere fuldkorn. Helt præcist 75 g fuldkorn. Ikke 75 g brød med 50% fuldkorn men 75 g ren fuldkorn altså 150 g brød med 50% fuldkorn.

Det betyder at jeg skal spise brød, hvilket jeg ikke er så god til. Så jeg valgte f. eks. at fejre pandekagedagen i tirsdags med fuldkornspandekager med fyld. Jeg brugte min pandekageopskrift og udskiftede melet med min fuldkornblanding. Lav dem godt tykke og fyld dem med en god kødsauce og så bag dem i ovnen med masser af lækker ost.

For at nå målet bager jeg mit langtidhævede brød med glutenfri øl, så det er friskbagt lørdag morgen. Og måske laver jeg en god fuldkornspizza til aftensmad søndag.

Tænker du over det med fuldkorn?

Jeg ved, at jeg indimellem glemmer det, mest fordi jeg som nævnt faktisk ikke spiser så meget brød og vælger den fine pasta. Når man lever, som jeg gør er der færre kilder til fuldkorn i glutenfri kost. Så jeg skal huske, at minde mig selv om det.

Hvad med dig? er du god til at få godt med fuldkorn i glutenfri kost? Jeg tager gerne imod gode idéer!

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *