Fødevareallergi, hensyn og forventninger – med gluten- og laktosefrie menuforslag

Jeg har tænkt meget over et emne, som lader til at bringe sindene i kog hos de fleste fødevareallergikere. Fødevareallergi, hensyn og forventninger.
Jeg forventer også, at dette indlæg vil dele vandene en smule. Men det ligger mig ret meget på hjerte. Dette indlæg handler mest om, at blive inviteret hjem til andre eller til store begivenheder som bryllup eller lign. Jeg har skrevet et andet indlæg, om det at gå på restaurant og spise med glutenintolerance. Det finder i her.

Hvor meget hensyn, kan du forvente, at andre tager til din fødevareallergi?

Jeg oplever ofte, at andre fødevareallergikere bliver vrede, når jeg siger, at jeg forventer, at der er mad jeg kan spise. Det er åbenbart, at stille for høje krav. Men jeg forventer bare at, du vælger en ret med kartofler eller ris i stedet for en med pasta. Ikke andet – ikke mere.

Argumentet er ofte, at jeg ikke kan forvente, at andre køber dyre specialprodukter. Eller, at jeg jo er den der er syg, så jeg skal også tage hensyn. Ja jeg er syg, det er jo ikke for sjov! Så jeg er ikke helt sikker på, hvorfor det er mig, der skal tage en masse hensyn til andre. Du forventer vel ikke, at en i kørestol tager hensyn til, at jeg ikke gider hjælpe dem over trappetrinnet? At de selv medbringer en ven til, at hjælpe dem med det? Hvorfor skal jeg så medbringe egen mad og sidde og spise noget andet end alle andre?

Lidt sat på spidsen

Jeg ved jeg sætter det lidt på spidsen nu, så før du farer i flint og påpeger forskellene, så lad mig lige forklare.
Du behøver jo ikke købe dyre specialprodukter, fordi du får en fødevareallergiker på besøg en enkelt aften. Det er så nemt, at lave en menu, der kan spises af alle, uden at gøre allergikeren syg. Jeg har i bunden af dette indlæg givet fire bud, på lækre gæstemenuer, som er gluten- og laktosefrie helt uden brug af specialprodukter. Nogle af dem er endda ganske ekstravagante, men alt indeholder helt almindelige ingredienser fundet i ethvert supermarked.
Jeg går her ud fra, at folk selv laver maden fra bunden og ikke køber færdigprodukter. Men det er jo altså også normen hvor jeg kommer fra, at du laver ordentlig mad, når du har inviteret gæster.

F.eks kan duvælge at lave kager som disse Kokosmakroner, de er helt naturligt glutenfrie og kræver intet specielt eller dyrt. Hvis man erstatter smørret med mælkefri margarine er de også laktosefrie helt uden vilde ekstraudgifter. Det kunne være én af flere slags småkager og vupti har du taget hensyn. Du har sørget for lækkert hjemmebag alle kan spise, selv fødevareallergikerne. Hvis du så går all in, kan du lave marengskys også 😉

Komunikation – komunikation – komunikation

For mig handler det om kommunikation og omtanke. For mig er hensyn ikke lig med krav, det er lig med respekt og forståelse. Respekt og forståelse, opnår du ikke med mistillid til, at andre vil eller kan tage hensyn. Kommunikationsdelen er ligeså meget mit ansvar som, dem der inviterer, det er jeg helt enig i. Jeg skal huske at minde dem om min allergi, jeg skal spørge ind til menuen og komme med de nemme gode måder, at gøre den glutenfri. Det er et samarbejde, jeg hjælper min vært med, at tage de hensyn der er nødvendige og ikke mere end det.

Men jeg kan da forhåbentligt godt forvente af mine medmennesker, at de så tager disse ting til underretning og tænker dem ind i deres planlægning.
Jeg mener godt jeg kan forvente, at når jeg fortæller dig at pasta er no go for mig, så vælger du ikke at servere en pastaret. Det er jo altså ikke sværere end, at du så vælger en ret med ris, stegte grøntsager, kartofler, kartoffelmos eller kogte grøntsager. Jeg forventer, at du gør en indsats, udviser et ønske om at tage hensyn. Så er det langt nemmere for mig at informere og medbringe evt specielle ting. Hvis du gerne vil lave en specifik ret, så hjælper jeg dig gernem ed at finde en glutenfri opskrift. Eller jeg kan gennemgå den sammen med dig og fortælle hvilke erstatninger, der kan bruges. f.kes kan du sagtens erstatte hvedemel med rismel i rørt fars, leverpostej og lign.

Jeg medbringer gerne brød og andet

Jeg vil hellere end gerne tage mit eget kuvertbrød med, hvis du serverer en forret, der kræver brød til. Jeg medbringer også gerne kage til mig selv, det behøver du slet ikke stå at lave. Men jeg gider oprigtigt talt ikke medbringe alt min mad selv, så bliver jeg hellere hjemme. Jeg føler mig ganske simpelt ikke velkommen, hvis du ikke engang gider lige, at vælge en menu jeg kan tåle majoriteten af. Jeg synes det er det mindste du kan gøre, og hvis du ikke aner hvad og hvordan, er jeg gerne behjælpelig med forslag. Jeg forventer ikke dyre specialprodukter, jeg forventer et minimum af omtanke.

Nogle vælger bare, at medbringe alt mad til sig selv, uden at informere om, at de har en fødevareallergi. Det må jeg ærligt indrømme, at jeg synes er uhøfligt, fordømmende og så meget et tegn på manglende respekt for din vært. Altså tror du oprigtigt, at det her menneske, der har inviteret dig, ikke gider lave mad du kan tåle? Har du så lidt tillid til et andet menneske, forstår jeg ikke du overhovedet dukker op. Kan du ikke lide den person? Du antager jo i hvert fald, at vedkommende er et hensynsløst røvhul og dum som en dør.
Jeg ville blive så skuffet og ked af det, hvis nogen gjorde det overfor mig. Jeg betragter mig selv som et anstændigt menneske, der tager hensyn, er omsorgsfuld, åbensindet og bryder mig om de mennesker jeg inviterer. Jeg bliver ked af det hvis de forventer af mig, at jeg ikke vil tage hensyn til deres sygdom eller præferencer.

Gode eksempler på hensyn, som virkelig gør en oplevelse fantastisk

 • Da jeg skulle til barnedåb og de ville servere tarteletter til forret, ringede de og spurgte hvad de skulle jævne sovsen med og om jeg kunne medbringe tarteletskaller selv.
 • Da jeg skulle til polterabend og frokostmenuen var hjemmesmurte trekantssandwich og kage, spurgte de til hvad jeg gerne ville have i stedet. Jeg fortalte at Rema1000 havde glutenfrie sandwichbrød og kager på frost og svaret var, at så købte de det og lavede sandwich til mig.
 • Da jeg skulle til fødselsdag hos en nær veninde lavede hun oopsies til mig, de andre fik hjemmebagte boller og så lavede hun den samme kage i glutenfri version til mig og jeg fik resterne med hjem.
 • At min svigermor laver panerede koteletter til mig med glutenfri cornflakes. Hun bad min kæreste medbringe det, da hun ikke vidste, hvor hun skulle købe det.
 • Nytårsaften skulle jeg bare selv medbringe glutenfrie kiks og så blev der lavet glutenfrie kanapéer til mig.
 • en veninde inviterer på aftensmad og spørger om jeg selv kan tage en burgerbolle med, da vi skal have burgere. Jeg siger at det finder jeg ud af, men da vi skulle til Finders Keepers først og tiden løb fra os, nåede jeg ikke hjem i mellemtiden og havde ikke en med. Jeg fik nogle ekstra salatblade som jeg brugte til at samle burgeren og vupti spiste vi burgere sammen.

Det mener jeg er at tage hensyn, endda meget hensyn.

Knap så gode eksempler er

 • At min mor overhovedet ikke overvejde, at hun måske skulle fortælle kokken, at der kom en glutenallergiker til hendes fødselsdag. For mig at se er det jo så ligefor, at det er relevant at fortælle kokken, når du planlægger menuen. Jeg måtte minde hende om det tre gange inden hun huskede det, en uge før. Heldigvis betød det ikke noget, så jeg kunne spise alt på nær bryllupskagen, læs historien her.
 • At sovsen jævnes med hvedemel, til trods for, at jeg har mindet dem om det og sagt hvad de kunne bruge i stedet dagen før. Svaret var, at det vel ikke gjorde noget denne ene gang, det var jo ikke så meget. I sådan en situation beder jeg bare om noget smør, så kan jeg bruge det på mine kartofler i stedet.
 • En veninde, som spurgte om det var ok jeg fik en riskiks, når de andre fik kage. For hun vidste ikke hvad hun ellers skulle finde på. Undskyld, men en riskiks er tør, smagsløs og virkelig mærkelig i konsistensen, jeg vil hellere undvære end have sådan én. Så jeg foreslog, at jeg bare selv tog kage med i stedet.

Hvis man ikke tager det alvorligt, så mener jeg ikke man tager hensyn. Og jeg er ret sikker på at forglemmelser af den karakter skyldes, at man ikke tager det alvorligt. Nu er det også min familie og jeg ved jo, at hvis man ikke er indlagt og ved at dø, så er man nok bare hysterisk.

Men jeg mener faktisk ikke, at jeg forventer for meget, når jeg forventer, at du gider i det mindste forsøge.

Forslag til gluten- og laktosefrie gæstemenuer

 1.  Forret: Bresaola på bund af salat med saltmandler, oliven og dryp af citronolie.
  Hovedret: Langtidsbraiseret oksesteg med rødvinssauce, små kogte kartofler og dampede asparges( rødvinssauce jævnes som regel med Maizena, da det derved bevarer klarheden og laves uden bruge af mælkeprodukter af nogen art).
  Dessert: annanassorbet med marengskys og 70 % chokolade.
 2. Forret: Tomatsuppe med bacontern og frisk basilikum.
  Hovedret: Skinkemigon med parmaskinke og fyld af basilikumpesto (uden ost selvfølgelig) med ovnbagte kartofler, lynstegte grøntsager, pesto og aioli.
  Dessert: Frugtsalat med hindbærvignagrette.
 3. Forret: Laksetartar på bund af avocado og citronmayonnaise.
  Hovedret: Okseroulade af flanksteak, pesto (igen uden ost) og bacon med vilde ris og gul peber i eddikedressing.
  Dessert: Kransekagekonfekt.
 4. Forret: Risotto med asparges (lavet uden ost).
  Hovedret: Mousakka (uden ost) med auberginer og en lækker salat.
  Dessert: Vanillesorbet med hindbærcoulis.

Disse fire menuer tog det mig mindre end tre timer at komme i tanke om, mens jeg kørte bil. Disse menuer vil imponere alle gæster og være ganske harmløse for de fleste fødevareallergikere. Hvis man fjerne mandlerne fra nr 1, er de også alle nøddefri, så nøddeallergikere kan være med.

Lav øvelsen næste gang, du skal have gæster. Sæt dig ned og tænk på alle de retter i kender, uden gluten- eller laktoseholdige ingredienser og uden nogle specielle eller dyre erstatninger. Der er mange ikke? Selvfølgelig er det nemmere for mig, fordi jeg er godt inde i hvor gluten findes, men det er altså muligt at tage hensyn, uden at gøre et stort nummer ud af det.

Maizena er det ikke alle der kender, men mange har det alligevel stående, fordi de skulle bruge det til en eller anden opskrift. Så det handler bare om, at fortælle dem de kan bruge den som jævner i alt mere eller mindre.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

2 Comments

 1. Christine
  2017-09-25 / 11:43 am

  Dit indlæg er såmænd fint nok, men forholder sig ikke til, at vi er mange, der bliver syge af krydskontaminering ved mad lavet i et køkken, hvor der regelmæssigt laves mad/bages med glutenholdige fødevarer. Bare et tilsyneladende rengjort spækbræt med lidt krummerester eller en gryde vasket med en børste, der også har været brugt til at rengøre bageskålen, kan gøre os syge. Det gør samtlige af dine forslag urealistiske – derfor medbringer jeg hellere madpakker, selvom det er kedeligt.

  • Tekla
   Forfatter
   2017-09-30 / 7:55 pm

   Hej Christine
   Nej, det snakker jeg ikke om specifikt. Men i punktet om kommunikation er det jo muligt for dig, at forklare dette for din vært. Jeg har en automatisk forventning til mine medmennesker om, at de tørrer bordet af for krummer, inden de laver noget nyt mad. Om det er urelistisk eller ej, ved jeg ikke. Men en helt almindelig køkkenhygiejne er vel normalt? Med alm. køkkenhygiejne kan du undgå en stor del krydskontaminering. Desuden vil de naturligt glutenfrie menuer til hele selskabet også mindske risikoen for krydskontaminering. Hvis der ikke er to ting, som skal holdes adskilt, er der jo ikke noget, som kan forurene noget andet.
   I punktet om kommunikation vil jeg altid snakke med min vært om krydskontaminering.

   Indlægget her handler i sin grundform om forventninger og kommunikation. Jeg forventer, at folk tager det alvorligt, som sagt og det inkluderer krydskontaminering. Det er nogle ret nemme forholdsregler, du kan fortælle din vært om. F.eks skal de bage de naturligt glutenfrie kager før de alm. kager, brug ikke samme kniv og skærebræt o.s.v Har jeg snakket med min vært om disse ting, stoler jeg på dem efterfølgende.

   Krydskontaminereing er et problem og selv med forholdsregler løber du altid en risiko. Den kan du aldrig eliminere fuldstændigt andre steder end i dit eget køkken. Men indimellem er du nødt til at bevæge dig udenfor dit eget hjem. Når du gør det, kan du medbringe eget mad. Men nogle gange får du en bedre oplevelse ved, at stole på dine medmennesker og indgå i dialog med dem.

   Mit eneste reelle råd her er kommunikation. Det er vel aldrig urealistisk at kommunikere?
   mvh Tekla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *