Jeg elsker pesto og basilikum er min yndlingskrydderurt, den dufter helt eminent. Så jeg har lavet en basilikumpesto med cashewnødder, parmesanost og hvidløg. Den er lækkert cremet, jeg foretrækker mine pestoer cremede.
Den fungerer perfekt som dip sammen med en hjemmelavet aioli, som smørelse til burgerboller, i pizzasnegle i stedet for tomatsovs, som små klatter spredt ud på din pizza og som fyld i svampe eller lign.
Basilikumpesto med cashewnødder
2 potter basilikum
80 g cashewnødder
50 g parmesanost
1 dl olivenolie
2-3 fed hvidløg
1-2 spsk citronsaft
Basilikum inkl. stænglerne klippes i mindre stykker og kommes i en skål, cashewnødder, olivenolie, parmesanost og hvidløg kommes i sammen med og det hele blendes med stavblenderen. Man kan også komme det hele ned i blenderkanden. Når det hele er ensartet smages det til med citronsaft. Kom den på skoldede glas mens de stadig er varme og luk dem straks. På den måde holder pestoen længere. Åbnet er det 1-2 uger men uåbnet kan den godt holde 3 måneder på køl. Den bliver bedst af at få lov til at stå et par dage og trække, så er der bedre harmoni i smagstonerne.
Jeg kommer meget lidt olivenolie i, da jeg virkelig godt kan lide min pesto fast. Det gør den velegnet til fyld i kødretter eller grøntsager, det lave olieindhold gør, at den ikke løber så meget ud under opvarmning. Men du kan sagtens tilføje ½ – 1 dl olie ekstra hvis du foretrækker det.
Jeg brugte den i fyldte portobellesvampe, den dag jeg lavede den.