5 tips til, at spise ude uden gluten

5 tips til at spise ude uden gluten

At spise ude uden gluten præsenterer hovedsageligt den udfordring, at man skal komme over sin frygt/modvilje, mod at stille spørgsmål til maden.

Research restauranten hjemmefra

Jeg finder altid restaurantens hjemmeside og læser deres menukort . De fleste restauranter skriver ikke alle ingredienser under en ret. Nogle gange bruger de udenlandske betegnelser, som man ikke ved hvad dækker over. Så må man overvinde sig selv og spørge. De er som oftest meget søde til, at spørge i køkkenet, hvis de ikke ved om der er gluten i. Jeg har altid været hyppig restaurantgænger og er ikke stoppet med det, efter jeg fik diagnosen. Det begrænser mig jo indimellem i mine valg, men aldrig så meget, at jeg ikke kan finde noget, jeg gerne vil have.

Kontakt restauranten på forhånd

Hvis du vil være helt sikker så ring i god tid og bestil bord. I samme ombæring kan du fortælle dem om din fødevare allergi og spørge ind til menukortet. Så er de forberedt på, at du kommer og at der er specielle behov. På den måde kan du også vælge, hvad du vil gå efter på menukortet forud. Det gør selve besøget mindre stressende med alle spørgsmålene.

Det er en del af kokkeuddannelsen, at lære at tage hensyn til fødevareallergier, så de ved hvordan de skal gøre det. Men de skal lige have lidt varsel, hvis ikke restauranten promoverer sig på allergikost. De har undervisning i det, men kun kort og hvis de ikke har arbejdet med det efterfølgende, kan det være langt væk.

Vær ikke bange for at stille spørgsmål

Uanset hvor pinligt det nogle gange kan føles, når tjeneren løber stafet mellem køkkenet og dit bord, er det vigtigt du spørger. På den måde sikrer du, at der ikke sker smuttere og du bliver syg. Jeg plejer at starte med at fortælle tjeneren at jeg er glutenallergiker, brug altid den betegnelse, så er der klarhed. Jeg har udvalgt 2-3 retter og spørger til dem i prioriteret rækkefølge. På den måde minimerer jeg antallet af spørgsmål. Jeg spørger om den valgte ret er glutenfri, selvom jeg har researchet hjemmefra og udvalgt retter, som udelukkende indeholder naturligt glutenfrie ingredienser . På den måde reducerer jeg risikoen for at blive dårlig af maden.

Acceptér at menukortet er begrænset for dig

Det er en realitet, du kan kun meget få steder vælge frit. Så fokusér i stedet på at vælge det mest interessante af det du kan få. Nogle gange har det presset mig til at prøve ting, jeg nok ikke ville have valgt ellers. Det har indtil nu kun været gode oplevelser. Men jeg har jo også gjort forarbejdet, så jeg vidste hvad mine muligheder var.

Begrænset kan betyde flere ting; Det kan betyde, at der er få retter at vælge eller det kan betyde. at du skal have maden i en anden konfiguration end normalt. Jeg har f. eks. oplevet, at en burger uden en bolle kan være et eminent godt måltid.  Jeg var taget på burgerrestaurant med min mor og min kæreste, i anledning af min fødselsdag. De serverer selvsagt kun burgere, så måtte jeg jo få den uden bollen. Man skal ikke lade sig stoppe, bare fordi man ikke kan tåle en af ingredienserne i en ret!
Det var på Burger Anarchy i Odense og jeg vil med glæde anbefale jer, at tage derned og spise en burger uden bolle. Det var nok den lækreste burgerbøf, jeg i mit liv har smagt og med en portion friturestegte sødekartofler til, mættede det rigeligt.

Vær positivt indstillet

Det lyder som en kliché, men det betyder altså meget for oplevelsen. Forventer du, at blive skuffet eller antager du, at de ikke har styr på tingene, vil det afspejles i oplevelsen.

Jeg var til et arrangement. hvor maden var bestilt på forhånd. Vi skulle have en steak med tilbehør, hvor tilbehøret ikke var specificeret. Det bestod af kartoffelbåde med salat og en sovs. Jeg valgte at bede om min uden sovs men med smør i stedet. På den måde kunne jeg være rimelig sikker på, at der ikke var noget jeg ikke kunne tåle. Det var min kæreste, der havde fået invitationen og meldt os til og vi havde ikke helt vænnet os til det, med det glutenfrie liv. Så jeg havde ikke lige tænkt over, at minde ham om, at han skulle skrive til arrangørerne.

Her er det positive mindset vigtigt. Du kommer nemt til at føle dig snydt, når der ikke er sovs på din tallerken. Maden føles måske mere tør end den egentlig er, fordi du fokuserer på dét du ikke får. I den situation var jeg sammen med gode venner og vi skulle videre ind og se en fantastisk film. Jeg bestilte en lækker vin og nød selskabet, så gled maden ned uden at jeg egentligt tænkte over det 😉

Så vær ikke bange for, at tage ud at spise, man skal bare lige vænne sig til at spørge og så kan man få nogle fantastiske restaurantoplevelser 🙂
Hvis man gerne vil sikre sig, at det er steder man ved har glutenfrie alternativer. Så har indehaveren af FriMad.dk lavet et kort, hvor man kan tilføje de steder, man har fået god glutenfri mad. Det ligger her.
Jeg kan kun anbefale, at kigge på kortet og tilføje de gode steder man finder. Det bliver nemmere for alle, at finde gode restauranter, også når man skal på besøg i en anden by.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *