Sådan handler du ind til glutenfri kost

Hvis du som jeg, først har fået konstateret, glutenintolerance oppe i voksenlivet, så har du en masse vaner, der skal laves om. Det samme gælder hvis dit barn får diagnosen, du skal til at tage hensyn til nogle nye behov. At handle ind f.eks er nu en helt ny disciplin. Det tager tid at indarbejde de nye vaner. Derfor har jeg lavet denne oversigt til dig – Sådan handler du ind til glutenfri kost.

Du finder her en liste over mit glutenfrie basislager. Det er de ting, jeg altid har i min køkkenskuffe.

Glem alt om

  • At finde alt du skal bruge i én butik.
  • At finde mængderabatter på f.eks pasta og brød på frost.
  • At den samme butik altid har dine basisvarer i sortiment eller på lager.
  • At supermarkeder er det eneste sted du skal handle dagligvarer.
  • At du bare kan tage et andet mærke end du plejer, hvis der er udsolgt, uden først grundigt at tjekke indholdsfortegnelsen.

Nye vaner du skal tillægge dig

  • Læs altid indholdsfortegnelsen på alt inden det ryger i kurven
  • Kend alle de ingredienser, der kan indeholde gluten inkl. E-numrene og deres navne. Se nederst på siden.
  • At gøre madindkøb til en shoppingglæde på linje med tøjindkøb.
  • Kend dine helsekostforretninger, det gør livet nemmere hvis du kender alle helsekostforretningerne i dit område. Udvid dit område til, at dække hele byen og besøg dem løbende, for at holde øje med deres tilbud og sortimentsændringer.
  • Kend dine supermarkeder, ikke alle butikker, i samme kæde, har samme eller lige stort sortiment af glutenfrie ting. Så tag på “safari” til alle supermarkederne og lær deres sortiment at kende. Der er også stor prisforskel på samme vare fra supermarkedskæde til supermarkedskæde, så der er penge at hente ved, at kende sine forretninger.
  • Hold øje med tilbud, nogle af supermarkedskæderne har gode tilbud indimellem. Da de glutenfrie varer er dyre, kan det absolut godt betale sig, at tilbudsjagte.
  • Brug internethandel, der finder du mange specialvarer, så vær ikke bange for at handle på nettet. Jeg plejer, at søge på produktet på google og så kigge på de forskellige butikker der dukker op i søgningen. På den måde kan man finde den billigste vare, men husk også, at tage fragtprisen med i betragtning. Nogle gange kan det billigste produkt være den dyreste løsning pga. fragtprisen.

De ændringer det har medført i mit liv

Jeg har aldrig før brugt så lang tid på at handle ind, som jeg har gjort det halve år, der er gået, siden jeg fik beskeden fra min læge. Jeg er en enlig studerende, så jeg cykler rundt i hele Odense for at handle. Der er fordele og ulemper selvfølgelig; Jeg får en dejlig masse motion af, at skulle cykle rund i hele byen. Men jeg bruger til gengæld en enorm mængde tid på det. Det skyldes jo også, at jeg har brugt lang tid på, at besøge alle supermarkeder og helsekostforretniger. Det skal man jo kun gøre i starten, når den vidensbase er etableret kræver det meget mindre, at vedligeholde den.

Det er ikke alle ture ned at handle der tager lang tid, men når jeg skal fylde lageret op af de glutenfrie ting, så gør det. Pasta skal jeg have et sted, melblandingerne i hver deres butik, da der er prisforskel og kiks og snacks et helt fjerde sted og nogle af specialvarerne fra flere af helsekostforretningerne. Derfor deler jeg det oftest op over flere dage og laver en decideret plan for mine indkøbsture.

Det har medført madplaner og mere struktur i min hverdag, både på godt og ondt. Jeg elsker min frihed og spontanitet, men den bliver nogle gange sat gevaldigt på prøve. Jeg kan ikke altid bare få lyst til noget andet aftensmad end planen siger, og så lige smutte i Fakta og hente det jeg mangler. Hvis det er kød eller mejeriprodukter jo. Men er det et glutenfrit produkt jeg mangler, kræver det måske en 6 km cykeltur og risikoen for at, der er udsolgt. Til gengæld er det så nemt, at alt er købt ind og du ved hvad du skal have og det med stor sandsynlighed er det samme som igår, der bare skal varmes. Det gør tiden brugt på madlavning i hverdagen mindre.

Ingredienser der indeholder gluten

Alt med hvede, hvedemel, rug, byg, bygmalt og maltekstrakt selvfølgelig.

Derudover er der modificeret stivelse og stivelse, hvis det er udvundet af hvede, rug eller byg. Det skal stå hvor stivelsen kommer fra. Og alt der indeholder gluten er markeret med fed, det gælder også det med laktose eller andre allergener. Så husk at det ikke er alt med fed skrift, der gælder dig 😉

Havre, med mindre det er specialfremstillet glutenfri havre.

Følgende E-numre, jeg er dog aldrig stødt på et eneste af dem.

E 1404: Oxideret stivelse
E 1410: Mono-stivelse-phosphat
E 1412: Di-stivelse-phosphat
E 1413: Phosphateret di-stivelse-phosphat
E 1414: Acetyleret di-stivelse-phosphat
E 1420: Acetyleret stivelse
E 1422: Acetyleret di-stivelse-adipat
E 1440: Hydroxy-propyl-stivelse
E 1442: Hydroxy-propyl-di-stivelse-phosphat
E 1450: Stivelse-natrium-octenyl-succinat
E 1451: Accetyleret oxideret stivelse.

Glucosesirup og maltodextrin er omdiskuterede, da de kan stamme fra en glutenholdig kornsort. Men fremstillingsprocessen gør, at der ikke kan være gluten i, det sorteres fra og/eller ødelægges. Derfor allergimærkes de ikke, selvom nogle oplever at reagere på dem.

Eddike produceret af en glutenholdig kornsort samt whiskey hører i samme kategori, de indeholder ikke måleligt gluten, men folk reagerer indimellem alligevel.

Sådan handler du ind til glutenfri kost

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *